GroenLinks vindt dat pluimvee in Nederland ingeënt moet kunnen worden tegen vogelpest. Ook moet er een broed- en fokverbod komen, zodat de stallen op een "natuurlijke manier" leeg raken en niet nog eens miljoenen dieren gedood hoeven te worden. Door het enten kunnen miljoenen kippen en duizenden hobbydieren in leven blijven. GroenLinks vindt deze maatregelen nu nodig, omdat de grenzen van wat maatschappelijk aanvaardbaar is ver overschreden zijn.

Twee maanden van grootschalig ruimen heeft nog niet geleid tot de oplossing van het probleem van de vogelpest. Inmiddels zijn er 25 miljoen dieren gedood, zijn er miljoenen kuikens "doorgedraaid" en treden er ernstige misstanden op in overvolle stallen. Daarom moet Nederland snel overgaan tot het inenten van pluimvee tegen vogelpest, te beginnen met hobbydieren en leghennen. Minister Veerman moet ervoor pleiten dat dit door de Europese Commissie wordt toegestaan. Lukt dit niet, dan moet Nederland een eventueel exportverbod van een jaar voor lief nemen. Dit verbod kan opvangen worden door zolang voor de binnenlandse markt te produceren. Dit kan, nu door de ruimingen de productie van vlees en eieren sterk is afgenomen.

Daarnaast wil GroenLinks dat er gewerkt wordt aan een fokverbod voor vleeskuikens. Overal in Nederland worden op dit moment nog miljoenen eieren uitgebroed en kuikentjes opgefokt. Zolang het virus niet onder controle is, is de kans groot dat deze alsnog geruimd zullen worden. GroenLinks vindt dat deze dieren niet zinloos gefokt moeten worden.

Wijnand Duyvendak