Volgend kabinet moet verpleeghuisnorm instellen

Wat GroenLinks betreft wordt er de volgende kabinetsperiode 1,7 miljard geïnvesteerd  in de ouderenzorg. Met dat geld kan er extra personeel worden aangenomen zodat er een bezettingsnorm voor verpleeghuizen ingesteld kan worden. Op iedere 10 mensen in een verpleegtehuis moeten er minstens 2 medewerkers aanwezig zijn. Voor ouderen die zware zorg nodig hebben moeten er 2 medewerkers op 8 ouderen komen.

De afgelopen tijd heeft het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers voor betere verpleeghuiszorg veel steun gekregen. Daarin bepleiten zij een bezettingsnorm voor verpleeghuizen. GroenLinks is bereid veel geld uit te trekken om voor elkaar te krijgen dat zo’n norm er ook echt kan komen.

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver: “Teveel politici praten over ouderen alsof ze een kostenpost zijn. Dat zijn ze niet. Als we het hebben over ‘de ouderen’ gaat het over onze ouders en grootouders. Zij hebben voor ons gezorgd toen we klein waren. Nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat zij de zorg krijgen die ze nodig hebben. We moeten de solidariteit terugbrengen in de zorg.”

De afgelopen 4 jaar zijn er 60.000 banen in de zorg verdwenen. GroenLinks wil dat er de komende kabinetsperiode minimaal 100.000 banen bijkomen. Daarom wil Klaver dat er de komende jaren niet bezuinigd wordt op ouderen zorg, maar dat er juist extra geld bijkomt.

GroenLinks betaalt het plan door maatregelen te nemen in de ziekenhuiszorg, waardoor de groei van de zorgkosten wordt afgeremd. Medisch specialisten gaan in loondienst, verspilling en overbehandeling wordt teruggedrongen en er worden maatregelen genomen om de prijzen van medicijnen te beperken zodat er minder geld verdwijnt in de zakken van farmaceutische bedrijven. Die maatregelen brengen 1 miljard euro op. Door hoofdlijnenakkoorden te sluiten met ziekenhuizen kan nogmaals 1 miljard euro worden bespaard.