Linda Voortman

Voortman: 'Bussemaker, verplicht vrouwen in de top bij staatsdeelnemingen'

Het kabinet moet veel meer doen om het aantal vrouwen in de raden van bestuur van staatsdeelnemingen, bedrijven waar de Nederlandse overheid aandeelhouder is, te vergroten.  De minister moet van hen eisen dat zij uit minimaal 30% vrouwen bestaan. 

Door als aandeelhouder te eisen dat meer vrouwen in het bestuur komen, kan de overheid de emancipatie in het bedrijfsleven flink stimuleren.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: "Vrouwen lopen nog te vaak tegen de muur van het old boys network aan. Die moeten we snel doorbreken. Dat in staatsdeelnemingen het percentage vrouwen zo laag is, is te gek voor woorden. Juist hier kan het kabinet wel degelijk invloed uitoefenen. Met een quotum van 30% voor staatsdeelnemingen geeft de overheid als aandeelhouder het goede voorbeeld. Zo kan minister Bussemaker laten zien dat emancipatie in het bedrijfsleven haar menens is."

In 9 op de 13 raden van bestuur van staatsdeelnemingen zoals de Gasunie of Tennet zit geen enkele vrouw. Van de raden van bestuur bestaat maar 17 % uit vrouw. Het Nederlandse bedrijfsleven scoort nog slechter als het gaat om de deelname van vrouwen in raden van bestuur: dit percentage ligt op 9,6%. Dat, terwijl verschillende onderzoeken aantonen dat een top met mannen en vrouwen voor betere besluitvorming zorgt.