Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse zaken, de minister van Verkeer en Waterstaat, de minister van Justitie en de minister-president

1. Bent u op de hoogte van het artikel “Buitenlandse dienst tipte over komst Öcalan”? (ANP, 31 mei 2000)

2. Is het juist dat een buitenlandse geheime dienst, waarschijnlijk de Amerikaanse, het IND begin vorig jaar getipt heeft dat Ocalan op weg was naar Nederland?

3. Is het juist dat naar aanleiding van deze tip de Nederlandse overheid het luchtruim voor privé-vliegtuigen sloot? Zo ja, wie nam het besluit voor het sluiten van het luchtruim voor privé-vliegtuigen?

4. Hoe beoordeelt u de conclusies van mevr. Bohler dat wegens de afwezigheid van de minister van Buitenlandse Zaken, de ministers Netelenbos en Korthals en premier Kok, besloten dat de komst van Ocalan voorkomen moest worden en toestemming gaven om uit voorzorg het gehele luchtruim voor privé-toestellen te sluiten?

5. Kunt u aangeven waarom Ocalan als een ongewenst persoon werd gezien?

6. Kunt u de Kamer aangeven met welke juridische argumenten de beslissing onderbouwd werd om het gehele luchtruim voor prive-vliegtuigen af te sluiten om zodoende de komst van Oclalan te verhinderen?