Vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de staatssecretaris van justitie

1. Is het bericht correct dat het ministerie van justitie bijna twee miljoen gulden heeft betaald aan het organisatieadviesbureau Andersson, Elffers & Felix (AEF) voor advies over de vreemdelingenwet 2000. (Algemeen Dagblad, 8 juli 2000)

2. Kan de staatssecretaris aangeven welk dagtarief de medewerkers van AEF voor hun diensten ontvingen? Zo nee, waarom niet?

3. Kan de staatssecretaris aangeven welke taken zijn uitbesteed aan AEF en met welke redenen deze zijn uitbesteed? Zo nee waarom niet?

4. Kan de staatssecratis per taak beargumenteren waarom deze uitbesteed diende te worden en niet door de ambtenaren op het departement vervuld kon worden? Zo nee, waarom niet?

5. Kan de staatssecretaris aangeven waarom is gekozen voor AEF? Is bij de selectie van AEF sprake geweest van een openbare aanbesteding waarbij meerdere bureau's konden meedingen in het verkrijgen van opdrachten? Zo nee, waarom niet?

6. Hoe verhoudt de opdracht aan AEF zich tot de afspraak in het regeerakkoord dat de uitgaven voor externe advisering zullen worden beperkt?

7. Hoe beoordeelt de staatssecretaris de werkwijze van AEF bij het 'verkrijgen van maatschappelijk draagvlak' voor de vreemdelingenwet 2000, gezien de kritiek van een aantal betrokkenen van maatschappelijke organisaties dat met hun suggesties niets is gedaan? (Vrij Nederland, 17 juni 2000)