Vragen van de leden Van Gent en Vos (beiden GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, over glastuinbouw in de Zuidplaspolder.

1. Heeft de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer op 22 mei jl., tijdens een discussiebijeenkomst in Madurodam, gesproken over de (on)wenselijkheid van grootschalige glastuintuinbouw in de Zuidplaspolder?

2. Zijn de citaten correct?

3. Mag hieruit de conclusie worden getrokken dat de minster van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer voornemens is terug te komen van zijn eerdere standpunten met betrekking tot glastuinbouw in de Zuidplaspolder? Zo ja, wordt het openhouden van het Groene Hart, inclusief de Zuidplaspolder, voorgesteld in de Vijfde Nota? Zo nee, in welk licht moeten de op 22 mei gedane uitspraken worden geïnterpreteerd?

4. Is met deze uitspraken van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ook de 50/50-regeling voor tuinders uit het Westland en die uit andere delen van het Groene Hart van de baan?

5. Bent u bereid de tien voorgestelde locaties voor grootschalige glastuinbouw alsnog te beoordelen op landschappelijke, energie- en milieuaspecten, en hierover aan de Kamer te rapporteren?

6. Worden bij de herziening van het kabinetsstandpunt ook de Schiphol- en Eemsmondlocatie betrokken?

Haagsche Courant, 23 mei 2000