vragen van de leden Rosenmöller en Vendrik (GroenLinks) aan de minister-president, de minister van Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

1. Heeft het kabinet kennis genomen van artikel ‘De Nederlandse optiemythe: geen kosten, geen risico’s ‘?

2. Deelt U de inschatting dat het Nederlandse bedrijfsleven momenteel op grote schaal bestuurders beloont met opties zonder adequate dekkingsplannen op te stellen?

3. Deelt U de mening dat het Nederlandse bedrijfsleven door deze handelswijze grote risico’s kan lopen en voor miljarden gulden schade kan lijden?

4. Deelt U de mening dat het onjuist is dat het bedrijfsleven geen dekkingsplannen opstelt? Zo ja, overweegt u regelgeving om dit alsnog te bevorderen?

5. Deelt U de de mening dat bedrijven in alle gevallen over de financiële risico’s, die verband houden met verstrekking en (gebrek aan) afdekking van opties in het jaarverslag dienen te rapporteren?

6. Overweegt U derhalve wetswijziging in de richting van regels met betrekking tot de verslaglegging in het jaarverslag en de jaarrekening, om meer duidelijkheid te krijgen over kosten en risico’s van optieplannen?

7. Zo nee, acht U de wijze waarop ondernemingen omgaan met het financieel afdekken van optieplannen voor werknemers en het geven van informatie over de kosten en eventuele risico’s voor het bedrijf, de werknemers en de aandeelhouders, adequaat?

8. Deelt U de mening dat ‘het gebrek aan eenduidigheid, transparantie en regulering op het terrein van opties het risico voor ondernemingen vergroot op het plegen van strafbare feiten’? Zo nee, waarom niet?

9. Is heden ten dage nog steeds sprake van ‘exhibitionistische zelfverrijking’ onder de top van het Nederlandse bedrijfsleven?

10. Deelt u de mening dat de gesignaleerde werkwijze opnieuw een indicatie biedt dat de zelfverrijking nu ook exuberante vormen heeft aangenomen waartegen stelling genomen dient te worden?

11. Deelt u de mening dat in Nederland zich een ‘graai-cultuur ’ ontwikkelt die niet navolgenswaardig is en die voorts het pleidooi van het kabinet voor een verantwoorde loonontwikkeling ondergraaft? Op welke manier denkt U op deze ontwikkeling te reageren?

12. Bent u bereid om opnieuw de Nederlandse top van het bedrijfsleven aan te spreken op hun werkwijze inzake de beloning van bestuurders en uw krachtige publieke stellingname terzake op enigerlei wijze te herhalen?

1 Het Financieele Dagblad, 17 april 2000

2 Zie schriftelijke vragen van de leden Rosenmöller en Vendrik van 12 juni 1998 naar aanleiding van het artikel ‘Graaien!’ in HP/de Tijd