Vragen van de leden M.B. Vos en Hermann (beiden GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

1. Heeft u kennis genomen van het bericht in het Algemeen Dagblad “Zuivel onder verdenking”, d.d. 28 februari 2000?

2. Klopt de berichtgeving dat op ongeveer 350 bedrijven het melkvee al meer dan een jaar lijdt aan een onbekende ziekte?

3. Is het juist dat de zuivelindustrie en de inspectie Waren & veterinaire zaken hebben aangegeven dat zij onvoldoende kunnen waarborgen dat de zuivel van deze bedrijven veilig is en dat op basis van Warenwetvoorschriften dit moet betekenen dat de zuivel niet aangewend wordt voor menselijke consumptie?

4. Welke stappen zijn er of worden er gezet om er op toe te zien dat de betrokken zuivel niet wordt aangewend voor menselijke consumptie?

5. Wordt er ook ingegrepen op genoemde bedrijven? Zo nee, hoe moeten de Warenwetvoorschriften dan begrepen worden?

6. Is het juist dat het Permanent Veterinair Comité in Brussel Nederland ter verantwoording heeft geroepen n.a.v. ‘geruchten’ rond een nieuwe dierziekte in de melkveesector? Wat is er tot nu toe besproken met Brussel? Kan Nederland een boete boven het hoofd hangen?

7. Bent u van mening dat de verantwoording geheel gelegd moet worden bij de betrokken boeren? Zo ja, hoe ziet u dan uw taak als controleur van het naleven van voorschriften? Zo nee, hoe wilt u beter inhoudt gaan geven aan genoemde taak als controleur?