GroenLinks en PvdA hebben met verbazing gereageerd op de opeens versoepelde uitzettingsprocedure voor Iraanse asielzoekers. Naar nu blijkt heeft minister Verdonk zonder medeweten van de Tweede Kamer, waarborgen rond de uitzetting afgeschaft. Klaas de Vries (PvdA) en Ineke van Gent (GroenLinks) hebben vragen gesteld.

Vragen van de leden Klaas de Vries (PvdA) en Van Gent (Groen Links) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over het zogenaamde “Pilot Iran” .

1) Wat is de precieze inhoud van het zogenaamde “Pilot Iran”,waar naar wordt verwezen in de uitspraak van de rechtbank ’s-Gravenhage, zittinghoudende te Maastricht van 3 augustus jl ?

2) Is het waar dat in het kader van deze pilot zonder laissez-passer dan wel geldig paspoort tot uitzetting naar Iran wordt overgegaan? Is het ook waar dat pas bij aankomst in Iran wordt vastgesteld of de Iraanse autoriteiten de terugkeer van de betrokkene vreemdeling accepteren?

3) Waarom heeft u de Kamer niet ingelicht over deze werkwijze?

4) Hebt u – gezien het oordeel van de rechtbank dat deze werkwijze geen rechtsgrond voor vreemdelingenbewaring oplevert - de inbewaringstellingen van Iraniërs en uitzettingen naar Iran zonder het bezit van een Laissez-passer dan wel geldig paspoort met onmiddellijke ingang doen staken?

5) Welke waarborgen zijn er in deze pilot om de veiligheid te garanderen van terugkerende vreemdelingen?

6) In hoeveel gevallen bent u reeds overgegaan tot uitzetting zonder Laissez-passer dan wel geldig paspoort en in hoeveel gevallen is acceptatie geweigerd door de Iraanse autoriteiten? Heeft u deze werkwijze ook ten aanzien van andere landen toegepast?

7) Hoe verhouden zich de uitlatingen namens u ter zitting in bovenvermelde rechtszaak, dat onder escorte bij aankomst in Iran wel zal worden gekeken of al dan niet acceptatie van terugname plaatsvindt door de Iraanse autoriteiten met het beleid dat geen gedwongen verwijderingen naar Iran plaatsvinden (1)?

1) Zie uitspraak van 13 juli 2005, AWB 05/30085 rechtbank ’s-Gravenhage, nevenzittingsplaats Leeuwarden.