Farah Karimi wil opheldering over eventuele wapentransporten naar Israel via Nederland: is er de laatste maanden sprake geweest van meer wapentransporten dan normaal en wat voor beleid voert de Nederlandse regering hiervoor? Doorvoer van wapens naar conflictgebieden is strijdig met het Nederlandse wapenbeleid.

Farah Karimi vraagt de Nederlandse regering om vanwege de oorlogssituatie in Israel niet mee te werken aan de doorvoer van wapens naar Israel. Uit eerdere schriftelijke vragen van Farah Karimi is duidelijk geworden dat veel reguliere wapentransporten naar Israel via Nederland plaatsvinden. Er zijn sterke aanwijzingen dat de VS op dit moment met grote spoed precisiebommen naar Israël sturen.

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken over recente doorvoer van wapens naar oorlogsgebied Israël, d.d. 26 juli 2006.

1. Herinnert u zich het antwoord op diverse eerdere kamervragen van mijn kant over wapentransporten naar Israël, waaruit bleek dat er regelmatig wapentransporten naar Israël via Nederland plaatsvinden?

2. Vinden die transporten nog steeds plaats en heeft u een toename geconstateerd in de afgelopen tijd?

3. Wat is uw beleid ten aanzien van wapendoorvoer naar Israël gezien de huidige oorlogssituatie aldaar?

4. Kunt u de Kamer inzage geven (al dan niet vertrouwelijk) in de aard, de omvang en het land van herkomst van de wapentransporten met bestemming Israël die sinds juni zijn uitgevoerd via Nederlandse luchthavens, uitgesplitst naar luchthaven?

5. Kunt u de Kamer inzage geven (al dan niet vertrouwelijk) in de aard, de omvang en het land van herkomst van de wapentransporten met bestemming Israël die sinds juni zijn uitgevoerd via de Rotterdamse haven?

6. Heeft u kennis genomen van het bericht dat de VS in de huidige oorlogssituatie met spoed precisiebommen aanlevert aan Israël ? Is Nederland op één of andere wijze betrokken bij deze transporten? Zo ja, hoe?

7. Bent u bereid de doorvoer van precisiebommen te weigeren, gezien het Nederlandse beleid om geen wapens te leveren/door te voeren naar conflictgebieden? Zo nee, waarom niet?

8. Wat  was de aard, de omvang, het land van afkomst en het land van bestemming van de transporten met (tenminste vier) grote (vracht)vliegtuigen die op 21 juli vanuit zuidoostelijke richting aanvlogen op Soesterberg?

9. Heeft u, indien er sprake is van een toegenomen wapendoorvoer via Nederland naar Israël gedurende de afgelopen maanden, bij Israël geïnformeerd naar de reden van deze toename? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was de reactie van de Israëlische regering?

10. Bent u bereid de wapentransporten naar Israël via Nederlandse lucht- en zeehavens te verbieden (via de route van het opleggen van een vergunningplicht en het vervolgens weigeren van een vergunning), gezien het Nederlandse beleid om geen wapens te leveren/door te voeren naar conflictgebieden? Zo nee, waarom niet?

11. Bent u bereid deze vragen vóór 1 augustus te beantwoorden?