Vragen van het Oedayraj Singh Varma aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties over de werving en selectie van allochtone agenten

1. Heeft de minister kennisgenomen van de uitspraken van een politietrainer van Turkse afkomst over het falende diversiteitsbeleid bij de werving, selectie en opleiding van de Nederlandse politie?

2. Wat zijn de voorwaarden die aan kandidaten bij de werving en selectie voor de verschillende politie-opleidingen worden gesteld? Welke eisen worden aan allochtone agenten gesteld? Functioneert de controle op het naleven van die voorwaarden naar behoren?

3. Wat is de doelstelling van het diversiteitsbeleid? Worden de doelstellingen gehaald? Zijn er korpsen die er niet in slagen, en zo ja waarom niet?

4. Kan de minister een overzicht geven van de in- en uitstroom van de van 1995 t/m 1999 geworven agenten in de 26 regiokorpsen, uitgeplitst naar leeftijdscategorie, geslacht, etnische en/of religieuse afkomst?

5. Wat is de reactie van de minister op de uitspraak van de politietrainer: ‘Veel allochtonen komen nu dankzij positieve discriminatie bij de politie. Er zijn mensen onder die in het land van herkomst nauwelijks in staat zouden zijn om een portiersfunctie uit te oefenen”?

6. Kan de minister bevestigen dat bij sommige korpsen de eisen voor allochtonen in het recente verleden (in sommige gevallen) naar beneden zijn bijgesteld? Acht u deze vorm van positieve discriminatie, mocht zij in de praktijk geconstateerd worden, verwerpelijk en vooroordeelbevestigend? Welke maatregelen neemt u tegen politiekorpsen die de kwaliteitseisen ten aanzien van het (toekomstig) personeel onvoldoende naleven?

7. Welke maatregelen kan de minister in de werving, selectie, opleiding, ondersteuning, loopbaanbegeleiding en doorstroming nemen om te komen tot meer en kwalitatief goede allochtone en vrouwelijke agenten en politiefunctionarissen?

8. Is de minister bereid om de ontwikkeling van een politiekorps die een afspiegeling van de samenleving vormt kracht bij te zetten door nog dit jaar een expertmeeting te organiseren over succes- en faalfactoren van het werven, opleiden en behouden van allochtonen en vrouwen bij de Nederlandse politie?