GroenLinks vraagt VWS om actie inzake verzwegen besmetting van duizenden mensen met het gevaarlijke hepatitis c virus

De schriftelijke Kamervragen luiden:

1. Kent u het bericht dat er in Nederland 60.000 mensen besmet zijn met het virus hepatitis C dat leverklachten oplevert en uiteindelijk dodelijk kan zijn en dat 50.000 van hen onwetend zijn van hun besmetting? (AVRO radio 1 op de middag, 13 januari 2003).

2. Onderschrijft u deze bevindingen, die door de Hepatitis Stichting en professor J. van Hattum van het Universitair Medisch Centrum naar buiten zijn gebracht?

3. Is het juist dat Ziekenhuizen al 10 jaar lang verzuimen om patiënten te informeren over het feit dat zij middels donorbloed geïnfecteerd (kunnen) zijn met hepatitis C?

4. Wat onderneemt u of heeft u ondernomen om dit verzuim ongedaan te maken.

5. Bent u met mij van mening dat het zowel vanwege de gezondheid van de betrokkene zelf als uit oogpunt van volksgezondheid in het algemeen (en oplopende kosten van behandeling in een later stadium van de besmetting) het noodzakelijk is besmette patiënten snel te behandelen?

6. Waarom bent u niet bereid om middels een actieve campagne mensen die besmet zijn op te sporen en te wijzen op testmogelijkheden en verbeterde behandelingsmethoden?

7. Wat onderneemt u om het door een woordvoerder van uw ministerie gesignaleerde gebrek aan kennis over het virus bij huisartsen en specialisten op te heffen.

8. Bent u bereid om op korte termijn een expertisecentrum hepatitis C op te zetten en middelen uit te trekken voor een korte en effectieve campagne en de Kamer daarover zo snel mogelijk te informeren?