GroenLinks wil dat de overheid regels maakt voor het produceren van XTC. Daarmee wordt XTC uit het criminele circuit gehaald. Nederland moet in maart 2019 het initiatief nemen om de strenge VN-verdragen over drugs te wijzigen. Het repressieve drugsbeleid van dit kabinet werkt namelijk niet.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg: “Een drugsvrije wereld is een illusie. Daarom moet Nederland naast het gebruik van cannabis ook de consumptie van XTC reguleren. Ik zeg dit vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigend toenemende macht van criminelen.”

XTC is na alcohol en cannabis de meestgebruikte drugs in het uitgaansleven. Volgens het RIVM is XTC-gebruik minder schadelijk dan alcohol, tabak en wiet. XTC neemt plaats 19 in van hun rangschikking, waar alcohol en tabak op 3 en 4 staan.

Jaarlijks verdienen Nederlandse criminelen naar schatting 19 miljard met de productie van XTC. De samenleving ondervindt de gevolgen van deze illegale handel, in de vorm van ondermijnend geweld en drugsdumpingen.

GroenLinks stelt voor om de productie van XTC voortaan via een vergunningensysteem te controleren. Uitsluitend pillen die voldoen aan kwaliteitseisen moeten verkrijgbaar zijn. Tegelijk moet een ontmoedigingsbeleid worden opgezet: een actieve voorlichting over de risico’s van xtc en een verbod op reclame-uitingen.

In maart 2019 start een conferentie bij de Verenigde Naties over drugs. GroenLinks wil dat minister Grapperhaus hier namens Nederland het initiatief neemt om over de toekomst van ons drugsbeleid te praten. De partij is hier eerlijk in: het reguleren van XTC zal niet van vandaag op morgen zijn geregeld. Des te meer reden om het gesprek te voeren, aldus GroenLinks. Want wat we wel weten, is dat de huidige repressieve aanpak niet werkt.