Het Europees Parlement is bezorgd over de besteding van EU-fondsen door het Bureau voor Wederopbouw in Macedonië. Een deel van het geld is bedoeld voor de wederopbouw van in de oorlog beschadigde huizen en het opruimen van mijnen. De Zuidoost-Europa delegatie, waar GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk deel van uitmaakt, kreeg tijdens een bezoek begin juni de indruk dat dit onvoldoende gebeurt.

Uit gesprekken met lokale organisaties in Macedonië bleek dat veel mensen niet naar hun dorpen terugkeren. Er liggen nog steeds mijnen en is het onduidelijk wanneer de gevraagde bouwmaterialen geleverd worden. De verantwoordelijkheid hiervan ligt bij het Bureau voor Wederopbouw, een speciaal agentschap dat sinds eind 2001 de uitvoering van de Europese hulpprojecten in Macedonië doet. Lagendijk: “Een dergelijke vertraging hadden wij niet verwacht. Het probleem van mijnen en vernielde dorpen in Macedonië is lang niet zo groot als in Bosnië en Kosovo en zou dus veel voortvarender aangepakt kunnen worden."

Bureau voor Wederopbouw

De Europese Commissie is verantwoordelijk voor de implementatie van de Europese hulpprojecten in de Balkan. In Macedonië bleek de vertegenwoordiging van de Europese Commissie echter onvoldoende capaciteit te hebben om snel en effectief hulp te kunnen verlenen. Het Bureau voor wederopbouw bleek in Kosovo goed te werken, en dus werd het ook in Macedonië ingeschakeld.

Twijfels

Tijdens het bezoek van de Zuidoost-Europa delegatie van het Europees Parlement aan Macedonië zijn twijfels gerezen of het Bureau voor wederopbouw daar wel goed functioneert. Lagendijk: “Een van de taken van het Bureau is wederopbouw van huizen en ontmijning. Natuurlijk zijn democratiseringsprojecten en capaciteitsopbouw ook belangrijk. Het Europees Parlement is akkoord gegaan met deze taakuitbreiding van het bureau, de prioriteiten moeten daarbij echter wel helder blijven. Juist nu de situatie in Macedonië nog steeds gespannen is, moet de EU zich inzetten vluchtelingen zo snel mogelijk terug naar hun huis te laten keren. Dit is van groot belang voor de stabiliteit van het land en de regio.”

Opheldering

Lagendijk en zijn collega´s van de buitenlandcommissie hebben eurocommissaris Chris Patten van buitenlandse zaken opnieuw gevraagd een strategie uit te werken voor de hulpverlening op de Balkan. Daaruit moet blijken wat de toekomstige rol van het Bureau voor Wederopbouw is en wat de vaste EU-vertegenwoordiging in de landen in de regio gaan doen.