GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil dat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) voortmaakt met zijn voorstel om oude, vervuilende auto's te weren uit de stad. Uit onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving blijkt opnieuw dat juist de oudste auto's de grootste bijdrage leveren aan ongezonde lucht. Langs veel drukke stadswegen wordt nog steeds niet voldaan aan de luchtkwaliteitsnormen. Volgens GroenLinks moet Atsma onmiddellijk actie ondernemen voor een groen en gezond Nederland.

“We moeten een einde maken aan deze langslepende discussie”, stelt Van Gent. “We stellen al sinds 2008 dat de meest smerige auto's, net zoals in Duitsland, uit de stad verbannen moeten worden.”

Intussen is de lucht in de stad nog steeds niet schoon. Stadsbewoners ondervinden dagelijks de gevolgen van de vervuiling voor hun gezondheid. “Staatssecretaris Atsma erkent het probleem, maar blijft op zijn handen zitten. Ik wil dat hij nu in actie komt. Ik wil schone lucht, geen gebakken lucht.”

Onderzoek toont aan dat het weren van oude auto's en bestelbusjes met verouderde techniek leidt tot een schoner wagenpark en gezondere lucht. Van Gent: “In Duitsland weren vrijwel alle grote steden de smerigste auto’s om de lucht schoner te krijgen en dat werkt prima. Ik wil van Atsma weten of er nog belemmeringen zijn voor Nederlandse steden om oude auto’s en busjes te weren, of dat bijvoorbeeld Utrecht aan de slag kan.”

GroenLinks verwelkomt een verbod op oude auto's in de stad, maar wil tegelijkertijd verdergaan dan Atsma. Zo zouden bezitters van oldtimers volgens de partij ook wegenbelasting moeten gaan betalen. Atsma deed eind februari zelf ook een suggestie hiertoe, maar werd vervolgens door staatssecretaris Weekers (Financiën) op zijn vingers getikt.

Schriftelijke vragen

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent aan staatssecretaris Atsma van I&M over het bericht dat vervuiling door oldtimers toeneemt.

  1. Kent u het bericht “Vervuiling door oldtimers neemt toe”?
  2. Welke actie heeft u ondernomen sinds het Algemeen Overleg Leefomgeving op 29 februari 2012, waar u de suggestie deed milieuzones voor personenauto’s in binnensteden in te stellen?
  3. Zijn er (formele) belemmeringen voor gemeenten om milieuzones voor bepaalde typen personenauto’s en bestelbusjes in te stellen? Zo ja, welke zijn dat en bent u bereid die op korte termijn te slechten en medewerking te verlenen aan alles wat nodig is om dergelijke milieuzones in te stellen? Zo nee, betekent dat, dat gemeenten vrij zijn dergelijke milieuzones in te stellen?
  4. Hoe moet uw suggestie dat oldtimers geweerd moeten kunnen worden uit ‘de bebouwde kom’ begrepen worden, aangezien milieuzones doorgaans slechts een deel van een stad betreffen?
  5. Is het juist dat de lokale bijdrage van oude auto’s aan de luchtvervuiling veel hoger ligt dan 10% van stikstof en 5% voor fijn stof en dat dit landelijke gemiddelden betreft?
  6. Ziet u in het PBL-rapport aanleiding om binnen het kabinet de suggestie te herhalen die u zelf deed bij het AO Leefomgeving op 29 februari 2012, namelijk om de MRB vrijstelling voor oldtimers te herzien? Zo nee, waarom niet?