GroenLinks doet volgende week in de Tweede Kamer een voorstel om een einde te maken aan grensdetentie. Dat kondigde GroenLinks-fractievoorzitter Bram Van Ojik vandaag, op Wereldvluchtelingendag, aan bij een manifestatie van Vluchtelingenwerk op Schiphol. Van Ojik nam daar meer dan 30.000 handtekeningen tegen grensdetentie in ontvangst nam. Vluchtelingen die nu via Schiphol ons land binnen komen worden voordat zij naar een asielzoekerscentrum gaan vastgezet op detentiecentrum Schiphol.

Van Ojik:

Asielzoekers ontvluchten vaak ellendige omstandigheden in gebieden waar zij hun leven niet zeker zijn. Nederland heeft de plicht hen bescherming te bieden. Vluchtelingen zijn geen criminelen, zij horen niet in de gevangenis.

Staatssecretaris Teeven gaf afgelopen week aan dat het aantal plaatsen in vreemdelingendetentie zal worden beperkt. Wat de gevolgen zijn voor grensdetentie, het gevangen zetten van asielzoekers zodra zij Nederland binnen komen, is echter niet duidelijk. Van Ojik kondigde aan dat hij de 30.000 handtekeningen aan het kabinet zal doorgeven en dat GroenLinks volgende week een voorstel zal indienen om grensdetentie geheel af te schaffen.

Van Ojik: "Als het aan GroenLinks ligt gaan vluchtelingen bij aankomst naar een asielzoekerscentrum en niet naar de gevangenis. Gezien alle beloftes voor een humaan asielbeleid ga ik er vanuit dat ons voorstel op een meerderheid kan rekenen."