GroenLinks vindt de opstelling van de werkgevers onverantwoord. De vakbeweging maakte een beweging naar een flexibele AOW. Dat was een eerste stap. De werkgevers hadden die handreiking moeten aangrijpen om tot de laatste seconde te onderhandelen. De werkgevers zijn door het kabinet in een luie leunstoel gezet. Ze hebben nauwelijks belangstelling om een hervorming van de AOW op sociale wijze vorm te geven. De werkgevers hebben de polder onder water gezet.

GroenLinks vindt de hervorming van de AOW onvermijdelijk. De vaste leeftijd van 65 jaar moet geflexibiliseerd worden. Wie vroeg begint met werken, kan al op 63-jarige leeftijd AOW krijgen. Wie laat begint, moet tot 67 jaar doorwerken. Door het AOW-recht afhankelijk te maken van  40 gewerkte jaren  worden niet-werkende partners tot participatie op de arbeidsmarkt gestimuleerd.

GroenLinks heeft moeite met het kabinetsvoorstel om de AOW-leeftijd voor iedereen naar 67 jaar te verhogen. Alleen de zware beroepen worden daarvan uitgezonderd, maar er is nog geen enkel zicht op de wijze waarop het kabinet dit zou willen doen.

Het kabinet is  nu aan zet. GroenLinks zal in het debat de komende tijd op zoek gaan naar coalitiepartners om de AOW op een rechtvaardige en toekomstbestendige wijze te hervormen. Ze rekent daarbij op steun van de PvdA en de FNV.