Als een bedrijf in financiële nood verkeert en niet meer in staat is om rekeningen of salarissen uit te betalen, betekent dat grote onzekerheid voor de werknemer. Ter bescherming van de werknemers is vandaag de insolventierichtlijn aangenomen in het Europees Parlement. Deze richtlijn regelt dat werknemers mogelijk niet uitbetaald salaris toch kunnen krijgen.

GroenLinks Europarlementariër Theo Bouwman: "De arbeidsmarkt verandert. Steeds meer mensen werken onder flexibele arbeidscontracten of als 'zelfstandige zonder personeel' (zzp). Zij zijn vaak afhankelijk van één opdrachtgever en uiterst kwetsbaar in geval van faillissement van de opdrachtgever. Daarom moeten naast de 'gewone' werknemer ook deze mensen beschermd worden door de richtlijn. Het Parlement stemde in met het voorstel van Bouwman om deze groep op te nemen in de richtlijn.

In het oorspronkelijke voorstel konden werknemers pas een beroep op het insolventiefonds doen als de werkgever een formele procedure had gestart om zich insolvent (niet in staat te betalen) te laten verklaren. Dit laat vaak lang op zich wachten waardoor werknemers lange tijd zonder loon zitten. Het Europees Parlement steunde Bouwman's suggestie om een beroep op de insolventieregeling mogelijk te maken vóór insolventie formeel is aangevraagd. Hierdoor geldt de insolventieregeling ook als een bedrijf in een feitelijke situatie verkeerd waarin het niet langer zijn betalingsverplichtingen nakomt, zonder dat insolventie is aangevraagd.

Tegen de verwachting in werd ook het voorstel van Bouwman voor een Europese definitie van het begrip werknemer door een meerderheid van het Parlement gesteund. Dit voorstel, dat helderheid in de Europese sociale regelgeving zal geven, kan rekenen op grote weerstand van de Raad van Ministers. Bouwman: "Nu steeds meer regelgeving in Europa geharmoniseerd wordt, is het van groot belang dat onder het begrip werknemer in alle lidstaten hetzelfde wordt verstaan. Niet alle lidstaten willen zo ver gaan. Maar het Parlement gaf vandaag gelukkig steun dit debat met de Raad te voeren."

Vervolg

De stemming van vandaag in het Europees Parlement had betrekking op de 'eerste lezing'. Vervolgens zullen de Europese Commissie en de Raad van Ministers zich buigen over de wensen van het Europees Parlement, waarna een tweede behandelingsronde in het EP volgt over de voorstellen van Raad en Commissie. Is men het dan nog niet eens, dan kunnen onderhandelingen (consiliatie) volgen.