Herkeurde WAO-ers staan met lege handen na de werktop van vanochtend. Het is teleurstellend dat werkgevers niet over de brug komen om mensen die geen recht meer hebben op een WAO-uitkering, aan een baan te helpen. En het is onbegrijpelijk dat minister De Geus niet verder komt dan een vrijblijvende oproep aan deze onwillige werkgevers.

In plaats van dit gratis medeleven van De Geus, pleit GroenLinks voor een tijdelijke stopzetting van de herbeoordeling van WAO-ers. Eerst moeten kabinet en werkgevers hen een retourtje arbeidsmarkt kunnen bieden, in plaats van een enkeltje bijstand. GroenLinks wil uitleg van Balkenende en De Geus over de magere uitkomsten van de werktop.

Onderkant arbeidsmarkt onvoldoende bediend
Het is goed dat er twintigduizend stageplekken komen voor jongeren en dat het kabinet geld uittrekt voor de begeleiding van deze stagiaires. Dat is pure winst en hiervoor valt met name de FNV te prijzen. Maar als het gaat om de andere kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, stelt de werktop teleur: arbeidsongeschikten, langdurig werklozen, allochtonen en vrouwen staan met lege handen. Het “leger van twee miljoen kanslozen” dat minister De Geus ziet opdoemen, is hiermee niet geholpen.

Maatregelen nodig
Om te voorkomen dat er een onderklasse ontstaat van twee miljoen kanslozen, is er meer nodig dan twintigduizend stageplekken. Zo vindt GroenLinks dat werkgevers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en met de vakbonden een banenplan opstellen voor herbeoordeelde arbeidsgehandicapten, allochtonen en langdurig werklozen. Daarnaast is het nodig dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt een baan en een opleiding aan te bieden. Bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid van volgende week, zal GroenLinks hiervoor voorstellen doen.

Ineke van Gent
Kees Vendrik