Komende week stemmen de parlementscommissies Burgerlijke Vrijheden en Economische Zaken over de vierde herziening van de Europese richtlijn tegen witwassen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is namens het Europees Parlement verantwoordelijk voor het rapport over deze wet. De wet geeft bepaalde bedrijven zoals casino's, banken en andere financiële instellingen opdracht om hun klanten te onderzoeken. Verdachte transacties moeten zij melden bij de overheid.

Sargentini wil dat er zogenaamde uiteindelijkbelanghebbenden-registers openbaar in Europa worden ingesteld. Daarin moet staan wie nu uiteindelijk de eigenaar of belanghebbende van een bedrijf is. Door zo'n register is inzicht te krijgen in bedrijfsstructuren: welke eigenaar verschuilt zich achter een bedrijf, of hoe is de piramide van bedrijven opgebouwd. Met zo'n register kunnen banken dus beter hun klantonderzoek doen, maar kan ook belastingontwijking worden opgespoord.

In het Europees Parlement steunt Sargentini voor een dergelijk register, maar de strijd is nu of het register openbaar toegankelijk moet zijn. Sargentini stelt dat meer transparantie het meest effectief is. Dan kunnen bijvoorbeeld ook onderzoeksjournalisten gebruik maken van deze informatie.

Een ander belangrijk punt waar Sargentini steun voor zoekt is gegevensbescherming. Transparantie op bezit via het register zorgt dat banken en andere bedrijven niet verder in het privéleven hoeven te wroeten van klanten. Sargentini heeft gegevensbeschermingsprincipes duidelijker verwerkt in het rapport dan de Europese Commissie voorstelde. Banken weten zo hoe zij witwasregels moeten implementeren en daarbij in lijn zijn met de regels over dataprotectie.

Meer informatie staat in een uitgebreid artikel op de website van Bureau De Helling: Schild, zwaard, of doekje voor het bloeden?