Wetsvoorstel leenstelsel masterfase moet van tafel

Het wetsvoorstel van het kabinet om voor studenten in de masterfase een leenstelsel in te voeren moet van tafel. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver vandaag na afloop van de hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de wet. Zonder steun van GroenLinks lijkt het wetsvoorstel niet op voldoende steun in het parlement te kunnen rekenen.

Jesse Klaver: “Dit plan van het kabinet om een leenstelsel in te voeren kan niet rekenen op steun van GroenLinks. Het is een bezuiniging op studenten. Ik raad de minister aan haar wetsvoorstel terug te trekken en met een beter plan te komen.”

Klaver benadrukt dat hij al eerder heeft aangegeven dat de invoering van een leenstelsel voor GroenLinks alleen bespreekbaar is als de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat en de toegankelijkheid van het onderwijs gegarandeerd blijft. Daarom stelt GroenLinks voor om de OV-studentenkaart te behouden, het collegegeld te verlagen, de aanvullende beurs te verhogen en direct te beginnen met het investeren in onderwijs. Daarnaast heeft GroenLinks ook kritiek op het plan van het kabinet om het masterstudenten anders te behandelen als bachelorstudenten.