Wietpas leidt tot meer straathandel

GroenLinks vindt dat het kabinet onverstandig omgaat met ons drugsbeleid. De wietpas leidt tot meer straathandel en meer problemen met harddrugs. Binnenkort worden coffeeshops kleine, besloten clubs waar klanten minimaal een jaar lid van moeten zijn voordat softdrugs verkocht mogen worden. GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi waarschuwt het kabinet voor de gevolgen.

Dibi: "De wietpas jaagt gebruikers in handen van straatdealers die veel meer op zak hebben dan wiet. Het kabinet moet kiezen: of de voor- én de achterdeur sluiten en het verbod op softdrugs handhaven of liberaliseren en dan strikt controleren. GroenLinks is voorstander van het vrijgeven van de softdrugsmarkt, want dat zorgt voor veilig en verantwoord drugsgebruik. De politie kan zich dan richten op belangrijker zaken dan beplante zolderkamertjes en het jagen op stonede pubers zonder pasje.”

GroenLinks verzet zich tegen het verder moraliseren van het drugsdebat en wil een drugsbeleid dat op feiten is gestoeld. Dibi vindt het onnozel dat Nederland afstand neemt van het succesvolle softdrugsbeleid, terwijl elders ter wereld juist onderdelen ervan worden overgenomen.

Dibi: “Nederland kent de minste drugsdoden ter wereld. Bijna nergens anders worden zo weinig drugs gebruikt als in Nederland, terwijl de feitelijke beschikbaarheid relatief groot is. Het softdrugsbeleid is dus, anders dan het kabinet wil doen geloven, op basis van de harde feiten juist heel erg succesvol te noemen.”