Gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Dat moet voor iedereen gelden: jong, oud, man, vrouw. En óók voor mensen met een arbeidsbeperking.
 

Ook zij verdienen een gelijkwaardige plek op de arbeidsmarkt. Daarom is het belachelijk dat dit kabinet voorstelt om een zogenaamde ‘loondispensatie’ in te voeren. Dit betekent dat mensen alleen betaald worden voor hun bijdrage aan de productie. Voor de rest moeten ze een uitkering aanvragen. Dit betekent dus dat je soms onder minimumloon werkt.
 

Dat druist in tegen het VN-verdrag, dat zegt dat mensen met een handicap volwaardig mee moeten kunnen doen aan de samenleving. Met loondispensatie worden mensen elke maand via hun loonstrook geconfronteerd met het feit dat zij ‘anders’ zijn dan hun collega’s. Je geeft werknemers het gevoel dat ze er niet helemaal bij horen. En je brengt ze onder het strenge regime van de bijstand, terwijl deze mensen gewoon werken. Uw loon wordt toch ook niet aangepast omdat uw partner ook een inkomen heeft, of een goedgevulde spaarrekening? Alleen maar omdat je een beperking hebt. Dat is niet ons idee van een arbeidsmarkt waar iedereen mee doet!
 

De loondispensatie lijkt het resultaat van de zoveelste goede werkgeverslobby. Het wordt voor niemand makkelijker, behalve voor werkgevers. Wat ons betreft dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. Maar hiermee worden de zwaarste lasten op de zwakste schouders gelegd. Mensen moeten onder het minimumloon werken, bouwen geen pensioen op, en moeten hun inkomen halen uit verschillende potjes. Alleen maar om het ‘werkgevers makkelijker te maken’. Dat is de omgekeerde wereld!
 

Kortom, een slecht voorstel wat GroenLinks betreft: in strijd met de rechten van mensen met een beperking, het draagt niet bij aan een inclusieve samenleving, en maakt het voor een kwetsbare groep juist ingewikkelder. Ik sta voor het recht op gelijkwaardigheid, ook op de werkvloer. Mensen verdienen het minimumloon, een pensioen en gelijke behandeling. Vind jij dat ook? Teken dan de petitie van Wij staan op!