De mond- en klauwzeercrisis is vorig jaar waarschijnlijk veroorzaakt door een toerist die vleeswaren uit Azië naar Groot Brittannië meenam. Eind april sloeg het MKZ-virus in Zuid-Korea MKZ toe. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is bezorgd omdat grote groepen Europeanen in verband met het WK-voetbal Zuid-Korea bezoeken. Hij vroeg de Europese Commissie opheldering over eventuele preventieve MKZ-maatregelen.

De Europese Commissie moet binnen 3 weken, dus uiterlijk eind juni 2002, op deze vraag reageren.



Schriftelijke parlementaire vraag

Datum: 3 juni 2002

Indiener(s): Alexander de Roo, (GroenLinks) Nederland

Betreft: Inzet snuffelhonden tegen Mond- en Klauwzeer Zuid-Korea

Tekst: In Zuid-Korea is (op 30 april) opnieuw MKZ uitgebroken, nadat het Office International des Epizooties het land juist (tegelijk met Nederland, Frankrijk en Ierland) officieel vrij van MKZ had verklaard.

Deze maand juni vindt het wereldkampioenschap voetballen 2002 plaats in Japan en Zuid-Korea, waar vele voetbalfans vanuit de Europese Unie aanwezig zullen zijn. Waar de organisatoren bezorgd zijn voor het uitblijven van fans uit Japan - vanwege de MKZ uitbraak - maken anderen zich zorgen over het risico van versleping door de voetbalenthousiastelingen die wél komen. De autoriteiten beweren dat het getroffen gebied ver van de voetbalstadions ligt, en dat er geen risico voor uitbreiding van MKZ zou bestaan.

Hoe denkt de Europese Commissie het gevaar te bezweren dat MKZ vanuit Zuid-Korea naar de Europese Unie kan worden overgebracht?

Worden er maatregelen getroffen op de Europese vliegvelden om planten of vlees- en kaasproducten, die door privé-personen worden meegebracht, te identificeren met behulp van suffelhonden en te vernietigen?

Komen er ontsmettingsmaatregelen op en bij de luchthavens (zowel in Japan, Zuid-Korea als in Europa) om preventief de export en import van het MKZ virus te vermijden?