Minister Henk Kamp wil wel meer flexibele arbeid, maar regelt niks extra’s voor mensen met een flexibel contact. Het kabinet negeert stelselmatig mensen die geen vast contract hebben.Tweede Kamerlid Jesse Klaver pleit vandaag bij een debat over flexarbeid voor dezelfde zekerheden voor flexwerkers. Klaver: „De klap van de vorige crisis werd opgevangen door flexwerkers. Dat mag niet nog een keer gebeuren.”

Bijna 35% van alle mensen in Nederland werkt flexibel. Zij krijgen niet dezelfde zekerheden als mensen met een vast contract.

De Nederlandse wet- en regelgeving is er een voor insiders terwijl de arbeidsmarkt door een behoefte aan flex van werkgevers steeds meer een markt van outsiders begint te worden.

Klaver: „Flexwerkers moeten ook de kans krijgen een hypotheek kunnen komen als mensen die in vaste dienst zijn. En iemand met een flexcontract moet ook een fatsoenlijk pensioen op kunnen bouwen.”

Klaver vindt dat minister Kamp een veel te eenzijdig verhaal vertelt.

Hij wil wel steeds meer mensen flexibel laten werken, maar doet niks om hen een betere positie te geven.

Klaver dient vandaag een motie in om ook flexwerkers en zzp-ers zekerheid te geven.

Klaver: „Flexwerkers hebben ook recht op scholing, pensioenzekerheid en eerlijke kansen op een hypotheek. We moeten nu dus werken aan nieuwe zekerheden, voor meer dan alleen de klassieke werknemer.”