GroenLinks wil dat het kabinet alles op alles zet om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving Maarten Hajer heeft vandaag gezegd dat vergaande maatregelen nodig zijn om de klimaatdoelstelling van 16% duurzame energie in 2020 te halen halen. GroenLinks is het met Hajer eens dat het kabinet stevige maatregelen moet nemen om de ambities in de praktijk te brengen.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Hajer geeft aan dat het behalen van de doelstelling van 16% duurzame energie in 2020 wel degelijk mogelijk is, maar dat de overheid dan wel de omslag naar een duurzame economie topprioriteit moet maken. Maar in plaats van een omslag naar een duurzame economie aan te jagen ligt het kabinet een ambitieus energieakkoord nu in de weg: het mag allemaal geen geld kosten en niet tot lastenverhogingen voor milieuvervuilers leiden.

GroenLinks hoopt dan ook dat de onderhandelingen over het energieakkoord, die zich op dit moment in een cruciale fase bevinden, zullen leiden tot een substantieel aandeel schone energie. GroenLinks heeft hierover mondelinge vragen aangemeld voor het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Daarbij zal ook het advies dat het Centraal Plan Bureau vandaag gaf om de komende jaren niet te investeren in windenergie op land ter sprake komen.

Van Tongeren: “De boekhouders van het CPB kijken alleen naar geld en niet naar de economie die we nodig hebben in de toekomst. Het verbaast mij dan ook dat de rekenmeesters adviseren om het regeerakkoord niet uit te voeren. GroenLinks wil dat het kabinet zowel de financiële crisis als de duurzaamheidscrisis oplost. Een duurzame economie is goed voor het klimaat, goed voor onze leefomgeving en goed voor de werkgelegenheid. Dit vraagt om een radicale trendbreuk. Om te beginnen met een inspirerend energie akkoord."