De huidige Gaswet en Mijnbouwwet worden aangepast naar aanleiding van het terugbrengen van het Gronings gas. In de aangepaste wet wordt het belang van de Groningers even belangrijk geacht als het maatschappelijk belang zoals de leveringszekerheid van gas. GroenLinks wil dat het belang van de Groningers voorop staat en wil dat dit in de wet verankerd wordt. GroenLinks Kamerlid Tom van der Lee doet daarom een voorstel voor het wijzigen van de Gas- en Mijnbouwwet.

GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee: ‘De Groningers zijn lang genoeg het ondergeschoven kindje geweest. Hun belang dient nu echt op de eerste plek te staan. Ze verdienen het dat dit in de nieuwe wet wordt opgenomen.’

Veel betrokkenen maken zich zorgen over de gelijkschakeling van het maatschappelijk belang en het veiligheidsbelang.. Al geruime tijd vinden er seismische activiteiten plaats in Groningen als gevolg van de gaswinning. Hierdoor treedt er schade op aan huizen en andere gebouwen waardoor er onveilige situaties zijn ontstaan. Nog steeds voldoen duizenden huizen niet aan de veiligheidsnormen waar alle andere huizen in Nederland wel aan voldoen.