GroenLinks is bezorgd over het feit zich vlak over de grens in Duitsland een ondergrondse milieuramp aan het voltrekken is. Olie die is opgeslagen in ondergrondse zoutkoepels lekt naar het oppervlaktewater. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft Kamervragen gesteld.

De deskundigen lijken voor een raadsel te staan omdat deze zoutkoepels niet zouden kunnen lekken. Nu lijkt dat toch te gebeuren. 

Van Tongeren: "Dat stemt tot zorgen. Zeker met het oog op de plannen die het bedrijf Akzo heeft om ook ruwe olie onder Enschede op te slaan."

GroenLinks heeft dinsdag Kamervragen gesteld over deze kwestie en vraagt de minister daarin om, in afwachting van het onderzoek naar het Duitse lek, de vergunningen van Akzo te schorsen en aanvullend onderzoek te doen naar de bodemveiligheid van deze vorm van opslag. 

Van Tongeren: "Het winnen, transporteren en opslaan van olie en gas brengt grote problemen met zich mee, zo blijkt ook nu maar weer. GroenLinks wil een overstap naar een duurzamere economie die minder afhankelijk is van gas en olie. Daarom moet er, ook door het kabinet, vaart worden gemaakt van het opwekken van duurzame energie via onder andere zon en wind. Het zorgt er ook voor dat we minder afhankelijk worden van gas van Putin en olie uit Saudi Arabië."

Vragen van het Lid Van Tongeren aan de  minister van  Economische Zaken,

  • Bent u bekend met het bericht ‘Zoektocht naar olielek in Duitse Amtsvenn bij Enschede ook tijdens Pasen’?(Tubantia, 20 april 2014)  
  • Denkt u ook dat de veiligheid van ondergrondse olieopslag in zoutcavernes in het geding is door het bekend worden van de lekkage van olie uit een zoutcaverne in het Duitse natuurgebied Amtsvenn nabij Enschede? Zo ja, wat gaat u daaraan doen? Zo nee, waarom niet? 
  • Ben u, naar aanleiding van deze nog onopgehelderde lekkages in Duitsland, bereid nader onderzoek te laten verrichten naar de bodemveiligheid bij deze vorm van opslag in zoutcavernes? Zo nee, waarom niet?
  • Is de minister het met GroenLinks eens dat, in afwachting van het Duitse onderzoek naar de lekkages van de zoutcavere, de vergunning van AKZO om olie op te slaan in cavernes onder Enschede zou moeten worden geschorst? Zo nee, waarom niet?