GroenLinks organiseerde maandag 19 januari samen met het CDA en D66 een rondetafelgesprek over de rol van zorgverzekeraars in het huidige zorgstelsel en hoe deze te verbeteren. Vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties, huisartsen, zelfstandige behandelaren, ziekenhuizen en wetenschappers spraken met een aantal Kamerfracties over de rol die zorgverzekeraars in het stelsel zouden moeten hebben en wat er nodig is om dat te bereiken.

Positie van kleine zorgaanbieders

De vertegenwoordigers van kleine zorgaanbieders gaven aan dat zij in de knel komen doordat de verschillende zorgverzekeraars eigen contracteisen en behandelplafonds stellen en op verschillende wijze terugkoppeling over de kwaliteit vragen. Dat levert niet alleen een hoop bureaucratie op, het weerhoudt kleine en zelfstandige zorgaanbieders ook een goede positie ten opzichte van zorgverzekeraars in te nemen. “Kleine zorgaanbieders als huisartsen mogen volgens de huidige mededingingsregels niet samen onderhandelen met zorgverzekeraars. Het plaatst kleine, zelfstandige, zorgaanbieders in een ongelijke positie ten opzichte van verzekeraars en het versterkt het gevoel dat zij wel kunnen tekenen bij het kruisje”.

Niet de kosten, maar kwaliteit centraal stellen

Omdat verzekeraars er nog niet in slagen inzicht te krijgen in de kwaliteit van de zorg, staan vooral de kosten centraal, zo werd ook duidelijk uit de hoorzitting. “Het was goed te merken dat alle sprekers het erover eens waren dat kwaliteit centraal moet staan en dat de beroepsgroepen en patiënten aan zet zijn om die kwaliteit inzichtelijk te maken. Dat is geen rol voor de verzekeraars.” Aldus Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid van GroenLinks. “Vanaf de invoering van het stelsel hebben de kosten voorop gestaan en hebben zorgverzekeraars vooral ingekocht op prijzen. Terwijl juist door in te zetten op meer kwaliteit ook kosten bespaard kunnen worden. Er moet nu echt vaart gemaakt worden met uniforme kwaliteitsstandaarden.”

Duidelijk werd ook  dat de positie van verzekerden en patiënten nog onvoldoende centraal staat in het stelsel. “Met 3.500 mogelijke poliscombinaties is het haast onmogelijk om een goede afweging te maken en op de onafhankelijkheid van de vergelijkingssites is onvoldoende. Daarnaast werd een aantal interessante voorstellen gedaan om verzekerden meer inspraak bij zorgverzekeraars te geven. Bijvoorbeeld met meerjaren poliscontracten, door een sterkere rol van verzekerdenraden, of door een vertegenwoordiging van verzekerden in de Raad van Toezicht van een zorgverzekeraar. Ik vind dat daar goed naar moet worden gekeken, het moet gaan over echte keuzevrijheid, daarvoor moet je de patiënt en de verzekerde in positie brengen.”.

Mede op initiatief van GroenLinks zal de Tweede Kamer nog dit voorjaar over het zorgstelsel en de rol van zorgverzekeraars debatteren met minister Schippers.