Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de voortgang van de formatie op basis van het verslag van Herman Tjeenk Willink.

Natuurlijk ging het hierbij over het herstel van vertrouwen: het vertrouwen tussen politici, maar veel meer nog het vertrouwen tussen burger en overheid.

De afgelopen tien jaar is er een overheid ontstaan die burgers met wantrouwen behandelt en grote problemen niet aanpakt. De afgelopen kabinetten hebben te weinig oog gehad voor mensen die het moeilijk hebben. Mensen die de overheid nodig hebben worden door diezelfde overheid soms juist keihard tegengewerkt. En zij die hopen dat de klimaatcrisis wordt aangepakt zien een overheid die achterover leunt.

Een nieuw kabinet moet zorgen dat het de problemen van mensen aanpakt in plaats van erger te maken. Een nieuw kabinet moet antwoord geven op de grote vraagstukken van deze tijd. Hoe lossen we de klimaatcrisis op? Hoe gaan we de groeiende ongelijkheid aanpakken? Hoe gaan we zo eerlijk en effectief mogelijk de gevolgen van de coronacrisis te lijf?

Nederland staat voor grote uitdagingen die niet kunnen wachten. We gaan graag met de nieuwe informateur in gesprek over onze ideeën om deze uitdagingen aan te pakken. Zodat mensen niet langer terecht komen in de ondoorzichtige systemen van de overheid, zodat de toegang tot het recht verbeterd wordt, zodat de grote crises worden aangepakt.

Is de vertrouwenscrisis met Rutte dan opgelost? Nee. Om het vertrouwen te herstellen is veel meer nodig. Om te beginnen moeten we de grote politieke kwesties bespreken en kijken of we inhoudelijk verder komen. Want dat is waar het om gaat: Nederland veranderen.

Ik hou je op de hoogte,

Jesse