Informateur Hamer heeft vandaag haar eindrapport gepresenteerd, waarin ze D66 en de VVD vraagt een 'document op hoofdlijnen' op te stellen. Op basis daarvan praten de verschillende partijen dan met elkaar door.

Ik had het graag anders gezien. Het is teleurstellend dat we niet serieus met andere partijen om tafel zijn gegaan om te zoeken naar onze raakvlakken, om zo te komen tot een regeerakkoord en een nieuwe regering. Zolang je niet met elkaar aan tafel gaat, kom je ook niet nader tot elkaar.

Terwijl het toch echt belangrijk is om nu aan de slag te gaan met de grote uitdagingen voor Nederland. Ook Hamer noemt ze in haar eindrapport van vandaag: het aanpakken van de klimaatcrisis, het aanpakken van inkomensverschillen en het verschil in zekerheden tussen vaste werknemers en flexwerkers, en het versimpelen van de toeslagen waardoor zo veel mensen in de problemen zijn gekomen. Nederlanders mogen van politici verwachten dat het oplossen van die urgente problemen de allerhoogste prioriteit heeft.

Het voorstel van Hamer om te starten bij de VVD en D66 heeft niet mijn eerste voorkeur, maar gezien de situatie zie ik het toch als een stap vooruit. We kunnen nu tenminste de volgende fase van deze uitzonderlijke formatie in.

GroenLinks zal zich - samen met de PvdA - blijven inzetten voor een zo progressief mogelijk kabinet met een zo groen en rechtvaardig mogelijk programma.