Ledengesprekken

Tussen 29 maart en 29 april hebben we zestien online bijeenkomsten georganiseerd, waaraan circa 1.100 leden hebben meegedaan.

Tijdens deze gesprekken hebben we in kleinere groepen met elkaar van gedachten gewisseld over de uitslag. Van de gesprekken zijn verslagen gemaakt die het Wetenschappelijk Bureau heeft gebruikt voor de analyse en reflectie.

Bijdragen per mail

We hebben alle leden uitgenodigd om hun eigen analyse van de uitslag te delen per mail. In de periode 19 maart tot en met 7 mei zijn er 577 berichten binnengekomen over de verkiezingsuitslag. Het Wetenschappelijk Bureau heeft een steekproef van 400 berichten geanalyseerd en betrokken bij het onderzoek.

Hoe is het Wetenschappelijk Bureau te werk gegaan?

Op basis van interne evaluaties (inzichten van ons campagneteam, programmacommissie, kandidatencommissie) en interne documenten, data-onderzoek naar stemvoorkeuren- en -gedrag, analyses van externe experts, media-analyses, focusgroepen met kiezers en niet-kiezers van GroenLinks, interviews met sleutelfiguren en betrokkenen en input van jullie, onze leden, heeft het Wetenschappelijk Bureau gezocht naar verklaringen voor de uitslag van de verkiezingen.

Een begeleidingsgroep o.l.v. Martijn Dadema (burgemeester in Raalte en o.a. oud partijbestuurder voor GroenLinks) was nauw betrokken bij dit onderzoek in de rol van procesbewaker en kritische meedenker en tegenlezer. Zie hieronder meer informatie over de samenstelling van de begeleidingscommissie.

Samenstelling begeleidingscommissie

Martijn Dadema (voorzitter) - burgemeester van Raalte en oud-partijbestuurder van GroenLinks
Naïma Azough - oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks
Femke Roosma - fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam
Judith Bokhove - wethouder in Rotterdam
Melissa van Hoorn - statenlid voor GroenLinks in Groningen
Max Tollenaar - afdelingsvoorzitter van GroenLinks Eindhoven, oud-raadslid voor GroenLinks in Roermond en oud-bestuurder van DWARS
Marieke Manders - afdelingsvoorzitter van GroenLinks Weert
Bas van Weegberg - raadslid voor GroenLinks in Tilburg,
oud-voorzitter DWARS (tot 12 juni 2021)