Helaas is het aan de orde van de dag in Nederland: werknemers die worden bedreigd, misleid met valse beloften, worden onderbetaald, in wurgcontracten vastzitten en hoge kosten hebben om hier te kunnen werken en wonen.
Bij een melding kan vaak pas worden ingegrepen na zorgvuldig onderzoek. Dat betekent dat de misstand vaak nog lange tijd door kan blijven gaan, en ook nieuwe slachtoffers kan maken. Dat willen GroenLinks en Bij1 veranderen. Daarom doen de partijen vandaag het verzoek de Inspectie SZW de bevoegdheid te geven om werk per direct stil te leggen bij het vermoeden van ernstige benadeling van werknemers.
Hoewel het aantal meldingen van arbeidsuitbuiting bij de arbeidsinspectie stijgt, blijft het aantal veroordelingen min of meer gelijk. Uit een analyse van de Rekenkamer en de Inspectie zelf blijkt dat dit komt doordat de definitie van arbeidsuitbuiting in de wet te beperkt is, en de bevoegdheden van de inspectie te gering zijn.
In september werd al een voorstel aangenomen van BIJ1 en GroenLinks waarin de regering wordt verzocht de juridische definitie van arbeidsuitbuiting te verbreden, zodat mishandeling en uitbuiting van arbeidsmigranten in Nederland strafbaar worden. De minister gaf toen aan dat dit in de formatie geregeld moest worden.
Gat in regelgeving fixen
Senna Maatoug, Tweede Kamerlid van GroenLinks: “Afkeurende woorden zijn niet genoeg om arbeidsuitbuiting tegen te gaan. De inspectie moet meer mogelijkheden krijgen. Alleen zo kunnen we werkgevers terecht wijzen en zorgen dat deze situaties stoppen. Heel belangrijk dat we dit gat in de regelgeving zo snel mogelijk fixen."
Sylvana Simons, Tweede Kamerlid van Bij1: “Vooral arbeidsmigranten worden structureel geconfronteerd met onderbetaling, te lange werkdagen, intimidatie en arbeidsongevallen. Deze misstanden komen in Nederland nog te vaak voor en het is aan de politiek om daar een einde te maken. Daarvoor moeten we het beestje bij de naam noemen, en de problematiek vanuit verschillende invalshoeken benaderen.”