Als het aan GroenLinks ligt, zetten we de komende tijd als Nederland in op het voorkomen van een verdere escalatie van het conflict in Oekraïne. Dit moeten we doen door de-escalatie, en diplomatie. We geloven nog steeds dat een diplomatieke uitweg mogelijk is. We moeten inzetten op het voorkomen van een Russische inval in Oekraïne door op het hoogste niveau het gesprek te blijven voeren, en in Europa als eenheid te opereren. Europa kan pas een effectief blok vormen tegen Poetin, als we gezamenlijk optrekken met andere Europese landen.

Daarom pleit GroenLinks voor het op zeer korte termijn voorbereiden van een stevig sanctiepakket tegen Rusland in Europees verband. We willen dat Nederland er in Europa voor pleit dat Rusland wordt uitgesloten van deelname aan het bankensysteem SWIFT, en dat Nordstream 2 niet in gebruik wordt genomen. Tot slot pleiten we voor sancties gericht tegen Poetins inner circle, want dat is waar je Poetin echt kunt raken.

De-escalatie en in uiterste geval defensieve wapens
Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet: ¨We kunnen niet naïef zijn. Een escalatie van het conflict heeft enorme geopolitieke gevolgen, en daarom moeten we Poetin
laten zien dat de consequenties van een aanval groot zullen zijn, júist om escalatie van het conflict te voorkomen. We kunnen daarom niet uitsluiten dat op een gegeven moment toch militaire middelen nodig zijn voor een grotere weerbaarheid van Oekraïne.¨

Alleen in een uiterst geval is GroenLinks bereid om het leveren van defensieve wapens aan Oekraïne te steunen. We vinden het daarbij van belang dat dit in Europa breed gedragen wordt, en zijn kritisch op het sturen van wapens die ook voor offensieve doeleinden kunnen worden gebruikt. De situatie in de regio zal de komende tijd onzeker blijven, en de spanning groot. Daarom zal GroenLinks zich blijven inzetten voor de-escalatie, en het vinden van een diplomatieke oplossing voor het conflict.