Deze voorstellen zijn hard nodig. Businessclubs met een duur lidmaatschap, mogelijke giften uit bijvoorbeeld Rusland of een miljoen ontvangen: zomaar wat voorbeelden uit de Nederlandse politiek. De wetswijziging die het kabinet aankomende week voorstelt, gaat wat GroenLinks betreft niet ver genoeg. We moeten paal en perk stellen aan de schimmigheid rondom partijfinanciering.

Kritiek op de gebrekkige Nederlandse regelgeving bestaat al langer: de anti-corruptie waakhond van de Raad van Europa (GRECO) uit regelmatig kritiek op de zeer beperkte Nederlandse regels. Enkele jaren geleden deden ook de commissie –Veling en de Staatscommissie-Remkes aanbevelingen om het Nederlandse stelsel transparanter te maken.

Jesse Klaver: “Torenhoge donaties en etentjes waar je voor veel geld aan kunt schuiven naast ministers: als mensen of organisaties relatief anoniem veel geld kunnen geven aan politieke partijen bestaat het risico dat zij daarmee invloed hebben op het beleid. En dat is volstrekt onwenselijk. In een democratie telt elke stem even zwaar en zou je portemonnee je niet meer invloed moeten geven.”

Daarom komt GroenLinks tijdens het debat met twee voorstellen. Het ene voorstel regelt dat je maximaal 25 000 euro kunt doneren aan politieke partijen. Hierdoor zijn partijen niet voor een (te) groot deel afhankelijk van donaties die ongewenste beïnvloeding met zich mee kunnen brengen. Het andere voorstel verbiedt giften door rechtspersonen. Nu verstoppen mensen zich vaak achter een stichting of bedrijf waardoor onduidelijk is wie achter de giften zit. Het is belangrijk dat mensen kunnen controleren van wie politieke partijen hun geld krijgen.

mensen op een GroenLinks-congres

Steun ons 

Over twee weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het is belangrijk dat GroenLinks zo groot mogelijk wordt. Zodat we Nederland gemeente voor gemeente eerlijker, menselijker en duurzamer kunnen maken. Onze campagnes worden mogelijk gemaakt door duizenden grote en kleine donaties van mensen zoals jij. Help je ons mee?