Ik bezoek de noodopvang in Leeuwarden. Ik spreek een Syrische man over de sfeer. Hij voelt zich niet veilig en vertelt dat hij ‘s nachts altijd zijn waardevolle spullen meeneemt als hij naar de wc moet. Als ik hem vraag of hij zijn kinderen, die nog in Syrië zitte, hierheen zou halen antwoordt hij resoluut: nooit.

Noodopvang voor gecreëerde nood. Want het COA, verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, gaf in oktober al aan dat er te weinig bedden waren. Toch besloot het ministerie een bezuiniging van 128 miljoen door te zetten. En dat is wat er keer op keer gebeurt: zodra de instroom, wat lager is (bijvoorbeeld door corona) wordt er bezuinigd en worden locaties gesloten. Terwijl je nooit weet waneer er weer een oorlog of een andere crisis uitbreekt waardoor er meer mensen vluchten.

Noodopvang in Leeuwarden

Nu is de bizarre situatie dat er duizenden bedden voor vluchtelingen uit Oekraïne leeg staan, maar mensen in Ter Apel afgelopen week op de grond sliepen. Een vluchteling is een vluchteling. Maak afspraken met gemeenten over de opvang van Oekraïners en andere mensen die recht op opvang hebben. Het COA wil, vanuit kostenefficiency of 'beheersbaarheid', vaak grootschalige opvangcentra voor een paar honderd mensen. Daar is binnen veel gemeenten veel minder draagvlak voor. Kies dus voor kleinschalige opvang, waar vaak wel draagvlak voor is, en zorg dat alle gemeenten eerlijk hun verantwoordelijkheid nemen.

Detail van een tussenwand in de noodopvang in Leeuwarden