Politici moeten het debat niet alleen in het parlement voeren, “maar ook op alternatieve podia, zoals op muziekfestivals of via hun eigen websites, weblogs of digitale netwerken”. Aldus het kersverse verkiezingsprogramma van GroenLinks. Kathalijne Buitenweg, aanvoerder van GroenLinks in het Europees Parlement, nam deze aansporing ter harte. Zij begon te bloggen op Hyves.

Kathalijne, wat is Hyves?

“Iedereen beneden de dertig jaar weet dat. Mij moest het dus worden verteld! Hyves is het grootste online vriendennetwerk van Nederland, met meer dan anderhalf miljoen gebruikers. Ze gebruiken Hyves om te communiceren met vrienden en gelijkgestemden. Maar ook om foto’s, filmpjes en muziek uit te wisselen. En om een weblog bij te houden. Soms neigt het wel naar exhibitionisme. Maar al die vormen van zelfexpressie maken Hyves tot een fascinerend panorama van de Nederlandse jeugd en de dingen die haar bezighouden. Het is een goede plek, vermoed ik, om jongere kiezers te bereiken.”

Dat hadden Jan-Peter Balkenende en Wouter Bos al eerder in de gaten…

“Inderdaad, maar wat een brave teksten produceren zij! Die voegen weinig toe aan wat je al van ze weet. Ik vind Hyves juist een fijn medium om vrijer te schrijven. Een van mijn best gelezen blogs gaat over Ayaan Hirsi Ali en het feit dat de Volkskrant het nodig vond om te onthullen dat zij nog steeds een orgasme kan krijgen. Daarover zou ik nooit een persbericht uitsturen, maar op Hyves kan je erover discussiëren.
Mijn Hyvespagina is bovendien mooier gepimpt dan die van Balkenende en Bos. Met grappige video’s, leuke links en een opiniepeiling. Zo hoop ik de best gelezen politicus op Hyves te worden.”

Dat gaat je nooit lukken.

“We zullen zien. Na een maand bloggen heb ik bijna alle hyvende politici ingehaald. Alleen Balkenende en Bos worden vaker gelezen. Maar die twee hebben dan ook ontzettend veel ‘vrienden’ op Hyves.”

Wil jij niet meer Hyves-vrienden?

“Natuurlijk wel. Jong en oud zijn welkom. Vrienden heb je nooit genoeg.”

Wouter Bos constateerde onlangs dat er veel mooie meisjes te vinden zijn op Hyves. Hij kon de verleiding om te gaan gluren naar hun foto’s alleen weerstaan door naar het portret van zijn vrouw en kinderen te kijken. Herkenbaar?

“Ik neig niet zo tot voyeurisme. Ik vind het wel leuk om de blogs van anderen te lezen en soms te belonen met een klik op de respect-knop. Daar laat ik me ook niet van afhouden door een foto van Maarten.”

De Hyvespagina van Kathalijne is (ook voor niet-Hyvers) te vinden op http://kathalijnebuitenweg.hyves.nl