De crisissituatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waarbij honderden gevluchte mensen noodgedwongen buiten moesten slapen, is een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van het huidige asielbeleid. Veroorzaakt door keer op keer te bezuinigen, en opvangcentra te sluiten. Dit moet anders.

Ten eerste moet de situatie in Ter Apel direct worden opgelost. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft bevestigd dat er een tijdelijke opvanglocatie komt in de buurt van Ter Apel. Dit is een goede stap, maar deze tijdelijke ad-hoc noodoplossingen zijn niet voldoende. Er moeten structurele oplossingen komen voor deze crisis.

Zo willen wij dat de noodwet ook toegepast wordt op vluchtelingen die niet uit Oekraïne komen. Veel gemeenten zetten hun beste beentje voor bij de opvang. Maar er zijn ook nog gemeenten die niet hun eerlijke bijdrage leveren. Een aanwijzing zoals de noodwet mogelijk maakt kan er dan voor zorgen dat ze toch meedoen.

Maar er is meer nodig. Zo moeten opvangplaatsen die nu leeg staan gebruikt worden, moeten er meer aanmeldcentra komen naast Ter Apel, en is er meer budget nodig voor kleinschalige opvang, iets waar gemeenten al langer om vragen.

“Werkelijk beschamend. Het probleem is niet de instroom of de ‘veiligelanders’, maar 12 jaar bewust afbraakbeleid op de asielopvang van de kabinetten Rutte. Iedere vluchteling verdient waardige opvang, en daar zullen wij bij het kabinet op blijven pushen.” - Jesse Klaver