Adviestekst Kandidatencommissie

Met Daan presenteren we als hoogste nieuwkomer een gezaghebbende filosoof, spreker en schrijver met een prikkelende persoonlijkheid. Een idealist die haar analyses en visie op verschillende maatschappelijke thema’s moeiteloos weet te vertalen naar praktische politiek. Als voormalig Denker des Vaderlands heeft ze haar podium benut om het debat in de samenleving en de politiek over de grote kwesties van onze tijd verder te brengen. Daan kiest bewust voor een politieke rol omdat ze wil bijdragen aan het versterken van de democratie, het onderhoud aan de rechtsstaat en het betrekken van burgers bij het klimaatbeleid. De kandidatencommissie ziet in Daan een verfrissende en inspirerende kandidaat die vanaf het begin van meerwaarde zal zijn voor de Eerste Kamer. 

Motivatie

Mijn gehele werkzame leven - als filosoof, schrijver en sinds kort ook als lid van de Raad voor Openbaar Bestuur - ben ik bezig met het versterken van de democratie. Als Denker des Vaderlands heb ik mij ingezet om het publieke denken te stimuleren en de stem van burgers beter te verankeren.  

Nu is het moment om naar voren te stappen en mij actief te mengen in de besluitvorming. De democratie staat onder druk, het vertrouwen van burgers in politici (en vice versa) is laag, en er is grote behoefte aan langetermijn perspectieven. Ik wil me sterk maken voor samenhang in beleid, rechtstatelijkheid, duurzaaamheid, een samenleving waarin alle burgers politiek gelijkwaardig zijn en een politiek die oog heeft voor toekomstige generaties.