Radiocolumn van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg voor Radio 1 Journaal van zondag 12 september. In het 'euro-abc' verzorgde Buitenweg de H. De H van Huwelijk, van Homo, en Hetero – gelijk.

beluisteren (klik op zondagmiddag)

Nederland kent geen apart homo-huwelijk. Het burgerlijk huwelijk in Nederland staat open voor alle geslachtscombinaties, maar de Europese Unie niet. Die huldigt de H van Huiverig. Gevolg is dat onze mede-Europeanen de Nederlandse huwelijken tussen hetero’s wel erkennen, maar die tussen homo’s niet. Het ene ja-woord is blijkbaar meer waard dan het andere.

Dan hebben we het over de H van Hoe Halen ze het in Hun Harses – dat is niet in de Haak. Maar ook over de H van Hindernis. Hindernis om Huis en Haard te verlaten. Keer op keer benadrukken de Europese regeringen dat – althans de meeste van u - het Europees burgerschap bezitten. Dat u vrij kunt reizen in de Europese Unie. En dat u kunt werken en dan ook kunt wonen waar u maar wilt. De H van Hoera!

Maar Ho! Als u zich dan buiten de grenzen waagt… - mag uw partner dan eigenlijk met u mee? Dat hangt er van af. Een Nederlandse ingenieur die in Rome gaat werken mag zijn vrouw wel meenemen, maar haar vrouw niet.

 
Onlangs nog wilde een in Nederland getrouwd echtpaar zich in Oostenrijk vestigen. De kostwinnaar was uiteraard welkom. Maar zijn man niet. Die kwam uit Amerika. En aangezien het stel als niet getrouwd werden beschouwd, was hij ongewenste vreemdeling. Was hij een zij geweest, dan was er geen vuiltje aan de lucht. Want echtgenoten mogen mee. Pure discriminatie dus.

Maar het conservatieve deel in Europa ziet dat anders. Erkénnen van het Nederlands huwelijk gesloten door homo`s, dát zou pas discriminatie zijn! Want dat Nederlandse lesbische stel in Rome zou dan wél getrouwd zijn, maar Italiaanse lesbiennes was dat dan niet gegund. Pure discriminatie! De H van hilarisch zulke discussies.

Ik wil niet dat in Brussel wordt bepaald wie met wie mag huwen. Ik ben tegen de H van homogeen. Dat mogen de Cyprioten, Esten en Fransen allemaal prima zelf weten. En zo is nu ook de logica in de Europese Unie. Zowel in het burgerlijk als in het strafrecht zijn de lidstaten zelf bevoegd. En de overige lidstaten respecteren elkaar’s besluiten. Dat heet het principe van de “wederzijdse erkenning”. Maar in diezelfde logica zou Nederland toch ook zelf mogen weten wie hier met wie voor de trouwambtenaar staat? En moeten de overige lidstaten de stempel van de Nederlandse staat toch respecteren?

Net wanneer de Europese samenwerking goed uit kan pakken voor burgerrechten, wordt de logica doorbroken.  Maar dit is niet de H van hopeloos. In het vorige Europese parlement was een duidelijke meerderheid vóór de erkenning van elkaar’s alternatieve relatievormen. Vóór het – nou vooruit, ik noem het nu toch het “homohuwelijk”, en vóór het geregistreerd partnerschap. Maar we liepen stuk op de nationale regeringen.

Inmiddels is Nederland voor een half jaar voorzitter van de bijeenkomsten van deze regeringen. Premier Balkenende organiseert discussies over normen en waarden. Zijn er Europése normen en waarden? - vroeg men zich vorige week af tijdens een conferentie in Den Haag. Ja hoor. Lees de Europese grondwet maar. Iedere discriminatie,  met name op grond van ….la die da die da….. en seksuele gerichtheid…. is verboden. Nu de praktijk nog. Lijkt me tijd voor de H van handen uit de mouwen.

Link:

- dossier Anti-discriminatie in de EU

- beluisteren bij Radio 1 Journaal (klik op zondagmiddag)