Dat zou je denken. Maar ook Winnie Nabuku (36) staat voor de camera van het Nederlandse filmteam. Winnie doet, net als Nada van Nie, Angela Groothuizen en GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg, mee aan de tv-commercial van MYBODY en vertrouwt de camera toe dat zij nooit de baas over haar eigen lichaam of leven is geweest. Ze woont in Oeganda, daar waar vrouwen zelden hun levenspartner mogen kiezen, verplicht zijn zoveel mogelijk kinderen te baren en waar veel mannen aids mee naar huis nemen.

MYBODY (onderdeel van de World Population Foundation) is een ontwikkelingsorganisatie die zich bezighoudt met het tragische lot van meisjes en vrouwen in derde wereldlanden. Maar al te vaak betreft het vrouwen die niet mogen beslissen over hun eigen lichaam. Zij worden (door hun met aids geinfecteerde man) tot onveilige seks gedwongen. Ook raken in die landen per jaar 76 miljoen vrouwen zwanger zonder dat zij dit zelf wensen. Hiervan plegen er 19 miljoen heimelijk abortus, niet zelden met de dood als gevolg.

Wanneer de opnamen van het tv-spotje erop zitten, vertelt Winnie: "Ik heb zes kinderen, eigenlijk teveel monden om te voeden. Toch wil mijn man graag nog meer kinderen, meer zonen. Naast de zorg die ik voor mijn gezin heb, werk ik elke dag enkele uren in een winkeltje. Natuurlijk droomde ik als meisje van een heel ander leven, maar ik heb nooit iets te zeggen gehad. Mijn ouders en mijn man beslissen alles, ik ben van hen afhankelijk."Ondanks Oeganda's 530.000 HIV-geinfecteerden en 78.000 aidsdoden per jaar, geldt het land als een schoolvoorbeeld voor de aidsbestrijding. Het percentage HIV-geinfecteerden tussen de 15 en 49 jaar is gedaald van 15% naar 4,1% (in 2003). Met dank aan de massale voorlichtingscampagnes onder jongeren.

Uniek
Winnie vertelt blij te zijn dat haar 15-jarige dochter Christine nu op school meedoet aan een seksueel voorlichtingsproject van MYBODY, dat voor het conservatieve Oeganda uniek genoemd mag worden omdat het zich niet alleen op aidsbestrijding richt, maar ook op zaken als een groter wederzijds respect tussen jongens en meisjes en het (seksuele) zelfbeschikkingsrecht.

"Toen ik nog op school zat, werd nooit over dit soort onderwerpen gesproken."Lachend voegt Winnie hieraan toe: "Christine weet inmiddels veel meer over seks dan ik. And I love it!" Op de school van haar dochter begint docent Richard met een nieuwe les van de MYBODY-cursus; in een groot lokaal met langs de muren en ramen tafeltjes met stokoude computers erop.

De leerlingen mogen achter de computers kruipen, die, zo bekent Richard, lokkertjes zijn om ze op seksuele voorlichtingsles te krijgen. Door middel van een soort computerquiz moeten ze spelenderwijs een groot aantal vragen op het gebied van seks oplossen. Wie meedoet aan de quiz, mag daarnaast ook een tijdje vrij op internet surfen.

Openhartig spel
Na het computeren roept Richard zijn leerlingen bijeen voor een groepsdiscussie, die opent met een verrassend openhartig vraag- en antwoordspel over lichaamsveranderingen tijdens de puberteit. Ook willen de jongens weten wanneer de meisjes echt niet in een 'liefdesverklaring' zijn geinteresseerd en wanneer ze alleen maar doen alsof ze geen interesse hebben. De discussie ontwikkelt zich in de richting van de buitenschoolse verleidingen, de 'sugardaddy's' en 'sugarmommy's'; volwassen mannen, maar ook vrouwen, die uit zijn op seks met scholieren in ruil voor geld, cadeaus of andere voordeeltjes.

Over condoomgebruik blijkt onder de cursisten nogal wat onduidelijkheid. Wanneer Richard vraagt of een condoom je tegen aids beschermt schudt een van de jongens heftig het hoofd: "Nee! Elk condoom heeft hele kleine gaatjes. Die laten het sperma niet door, maar het aidsvirus wel. Daarom mag je nooit seks hebben voordat je gaat trouwen."Wanneer het onderwerp uithuwelijken ter sprake komt, besluit Richard dat goed praten met je ouders erg belangrijk is: "Veel ouders weten niets van jongerenrechten, jullie kunnen hen daar nu alles over vertellen omdat je dat hier in de les hebt geleerd. En wat ook erg belangrijk is: Praat met al je vrienden en vriendinnen over wat je hier op de cursus hebt opgestoken. Jullie zijn nu mijn MYBODY-ambassadeurs, jullie moeten de kennis onder jullie leeftijdgenoten verspreiden."