De EU moet eensgezind de onafhankelijkheid van Kosovo ondersteunen. Dat verklaart GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (rapporteur voor Kosovo) in zijn net verschenen verslag. De internationale gemeenschap, Europa voorop, moet garant staan voor de rechten van minderheden en de veiligheid in een zelfstandig Kosovo.

"De huidige situatie in Kosovo is onwerkbaar. Kosovo kan geen geld lenen van internationale organisaties zoals de Wereldbank. Bedrijven investeren er niet zolang er onzekerheid is over de toekomst. Ook voor de Europese Unie is het moeilijk om opbouwprojecten te verwezenlijken; er is geen officiële regering waarmee contracten gesloten kunnen worden. Een onafhankelijk Kosovo is de enige werkbare oplossing voor een succesvolle wederopbouw", aldus Lagendijk.

Volgens Lagendijk moet de EU leiding geven aan het internationale toezicht in een onafhankelijk Kosovo: "Europese landen hebben een belangrijke rol gespeeld in de NAVO-actie tegen de etnische zuiveringen in 1999. Het is duidelijk dat de toekomst van Kosovo in de Europese Unie ligt. Daarvoor moet er wel een nieuwe, duidelijke resolutie van de VN-Veiligheidsraad komen. Daar moeten alle EU-lidstaten zich dan ook eensgezind voor inzetten."

Zie ook: