Beste partijgenoten, 
 
Met veel plezier bied ik jullie hierbij de congreskrant aan voor het 42ste partijcongres van GroenLinks. Bijna vier jaar geleden stond ik met mijn ogen te knipperen in het felle licht voor zo’n 1.800 GroenLinksers op het partijcongres in Zwolle. Ik werd verkozen als partijvoorzitter. Vanwege de spanning en adrenaline ging de dag in een lichte waas aan me voorbij. Wie had kunnen vermoeden dat het vier jaar zou duren voor het volgende live congres?

De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan 

Het wordt in vele opzichten een bijzondere dag, deze 4 februari in Den Bosch. Niet alleen is het veel te lang geleden dat we met zoveel partijgenoten bij elkaar waren, we staan ook aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen. De afgelopen tijd is in alle provincies keihard gewerkt aan verkiezingsprogramma’s, kandidatenlijsten en de voorbereiding van de campagne. Het maakt me altijd weer blij en trots om te zien hoeveel mensen in onze club zich daar met ziel en zaligheid – en succes – voor inzetten. 

Voor het eerst een gezamenlijke Eerste Kamerfractie van GroenLinks met de PvdA 

Wat ook bijzonder is, is dat we dit congres de kandidatenlijst van GroenLinks gaan vaststellen voor de Eerste Kamer. De senatoren die GroenLinks straks gaan vertegenwoordigen in de Eerste Kamer, doen dat in een gezamenlijke fractie met de senatoren van de PvdA. Al lang gaan er binnen en buiten onze partij stemmen op voor meer samenwerking tussen linkse partijen. De politieke versplintering is groot. En dat terwijl zoveel mensen snakken naar een sterk en verenigd links, groen en progressief geluid.

Linkse samenwerking 

Op veel plekken in het land wordt al volop samengewerkt. Bijvoorbeeld via afspraken om samen te gaan besturen, een gezamenlijke fractie of een gezamenlijke kieslijst. Sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen is de samenwerking met de PvdA ook landelijk versterkt. De Tweede Kamerfracties vergaderen regelmatig met elkaar en Kamerleden voeren soms namens elkaar het woord. In de Eerste Kamer hebben we straks na de verkiezingen samen één fractie. 

Waar gaat dit naartoe? 

Als partijvoorzitter krijg ik vaak – terechte – vragen over de samenwerking met de PvdA. Heeft GroenLinks wel voldoende inhoudelijke overeenstemming met de PvdA om zo nauw met hen samen te werken? Kunnen we ook andere links-progressieve partijen betrekken? Leidt de samenwerking tot een partijfusie? En wanneer kan ik als lid meepraten? Als partijbestuur hebben we een routekaart voor linkse samenwerking uitgestippeld voor 2023, waarin je kunt zien hoe onze partij het komende jaar met die vragen aan de slag gaat. We gaan met elkaar in gesprek over onze idealen en politieke ambities. En we leren elkaar gaandeweg steeds beter kennen. Dat doen we natuurlijk met leden van GroenLinks en PvdA’ers, maar ook met iedereen in Nederland die enthousiast wordt van onze links-progressieve en groene politieke beweging.

Doe je mee?

De PvdA organiseert haar congres op dezelfde dag en plek als wij. We vergaderen apart van elkaar, maar bieden tijdens de verlengde lunchpauze en na afloop een gezamenlijke programma aan. Zodat we elkaar kunnen leren kennen en gaan ervaren hoe het is om samen plannen te maken voor een groener, progressiever en socialer Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat dat de beste manier is om als partij de komende tijd te gaan bepalen in welke vorm we deze samenwerking gieten.
 
De spanning en adrenaline zullen bij mij 4 februari niet minder zijn dan vier jaar geleden. Maar ik kijk er ontzettend naar uit en kan niet wachten om jullie te zien in Den Bosch.
 
Hartelijke groet, 
 
Katinka Eikelenboom 
Partijvoorzitter GroenLinks