De EGP-delegatie kende in 2022 een nieuwe start. Tijdens het online GroenLinks-congres van 12 februari 2022 werd een nieuwe delegatie verkozen bestaande uit Daniëlle Hirsch, Daniël Poolen, Remco Lopen Antezana, Catarina Cordeiro Vieira, Bram Joanknecht, Stephanie Bennett en Ruth Noorduyn. Internationaal secretaris van het partijbestuur, Gebke van Gaal, maakt ook deel uit van de delegatie als delegatieleider.  

De internationaal secretaris en de EGP-delegatie werden in 2022 deskundig bijgestaan door Loes Groenendijk en Hilda Passchier. In 2023 zullen de internationaal secretaris en de EGP-delegatie bij worden gestaan door Wouter Witteveen vanuit het landelijk bureau van GroenLinks. 

35e Council in Riga – juni 2022 

De nieuwe delegatie ging vol goede moed aan de slag richting de eerste fysieke council van de European Green Party (EGP) sinds 2019. Eindelijk konden de leden van de groene familie elkaar weer in de ogen kijken tijdens de council van 3 tot en met 5 juni in Riga, Letland. Onze delegatie bestond tijdens deze council uit de vier leden Gebke van Gaal, Daniël Poolen, Daniëlle Hirsch en Remco Lopez Antezana. Er werden tijdens deze council resoluties aangenomen over de oorlog in Oekraïne, de Conference on the future of Europe, cyberoorlogsvoering, de zorg voor ouderen en de Akkuyu-kerncentrale. Tijdens deze council waren ook de verkiezingen voor de EGP Committee, het bestuur van de EGP. GroenLinks droeg twee kandidaten voor, maar helaas werden zowel Marjolein Meijer (kandidaat Secretary General) als Joost Lagendijk (kandidaat algemeen lid EGP-Committee) niet gekozen. De transnationale lijsten waren ook onderwerp van gesprek, maar de verwachting is dat dit helaas niet haalbaar is voor de komende verkiezingen, omdat alle landen op nationaal niveau nog akkoord moeten gaan en op tijd hun kieswet moeten hebben aangepast.

6e congres in Kopenhagen – december 2022 

Van 2 tot 4 december vond in Kopenhagen het zesde congres van de EGP plaats. Een bijzondere bijeenkomst want eens in de vijf jaar vindt een uitgebreide versie van de council plaats die dan congres wordt genoemd, dat was dit jaar het geval. 

Elke lid-partij stuurt een uitgebreide delegatie en ook allerlei groene prominente politici zijn aanwezig om speeches te geven en om met elkaar te netwerken. Rond de 900 groenen uit alle hoeken van Europa en daarbuiten waren naar Kopenhagen afgereisd. Onze partijleider Jesse Klaver en de Europarlementariërs Bas Eickhout en Kim van Sparrentak waren ook aanwezig.  

De GroenLinks congresdelegatie met stemrecht bestond uit Gebke van Gaal, Daniëlle Hirsch, Catarina Cordeiro Vieira, Ruth Noorduyn, Remco Lopez Antezana, Bram Joanknecht, Benni Leemhuis, Imane Nadif, Hilda Passchier, Youssef Rahman, Eva Hilbrink, Anne-Marijn Epker, Wouter Witteveen, Elise Renkema namens DWARS en Sinan Özkaya. De andere officieel verkozen congresdelegatieleden op het congres van 12 februari moesten vanwege persoonlijke redenen verstek laten gaan.  

GroenLinks heeft twee kandidaten voorgedragen voor twee posities binnen de EGP. Nadia van Huisstede werd herkozen tot lid van de Financial Advisory Board, het adviserend orgaan dat de penningmeester ondersteunt en adviseert bij de financiële aspecten van de EGP. Imane Nadif werd gekozen in het Conciliation Panel dat bemiddelt en uitspraak doet als er conflicten zijn tussen leden, personen en andere gremia binnen de EGP. 

Maar liefst 20 resoluties met diverse onderwerpen als het recht op abortus, de Europese rule of law, migratie, de situatie in Iran, dierenwelzijn en solidariteit met de protesten in China stonden op de agenda. GroenLinks bracht ook een eigen bijzondere resolutie in getiteld ‘Establish a red and a social taxonomy: stop unsustainable finance’. Deze resolutie roept op tot een einde aan publieke investeringen in activiteiten op basis van fossiele energie en tot het zodanig aanpassen van de EU-taxonomy for sustainable activities dat investeringen meer gestuurd worden naar sociaal en maatschappelijk verantwoordelijke activiteiten en ondernemingen. De resolutie werd met een overweldigende meerderheid van 90% van de stemmen door het congres aangenomen.  

EGP Werkgroep: Trade 

In de werkgroep Trade is het afgelopen jaar hard gewerkt aan een strategie op het gebied van internationale handel. Een resolutie genaamd the Green transformation of EU trade policy, waarin de strategie voor een eerlijk handelssysteem is gelanceerd, is tijdens het congres van Kopenhagen vastgesteld. Daniëlle Hirsch heeft hier namens GroenLinks aan meegewerkt. Dit is wel een huzarenstukje wat ons betreft. Het zet de visie uiteen rondom een duurzaam en weerbaar handelssysteem, die de enorme uitdagingen van vandaag een antwoord kunnen bieden.  

EGP Werkgroep: Statutes and Rule Book 

In Kopenhagen werd ook gestemd over een aanpassing aan de statuten en het huishoudelijk reglement van de EGP. Wouter Witteveen nam namens GroenLinks deel aan de werkgroep die deze aanpassingen heeft voorbereid. Uitgebreide discussies vonden plaats over een aantal voornemens: het aantal councils per jaar te verlagen van twee naar één per jaar; het voornemen om de Europese groene jongeren van FYEG een geborgde zetel te geven in de EGP Committee; en de omvang van de EGP Committee sterk te vergroten van 9 naar 13 zetels.  

  • De delegatie van GroenLinks vindt het van belang dat de delegatieleden van de diverse lid-partijen elkaar leren kennen en voldoende ruimte hebben om te kunnen netwerken, om zo ons groene ecosysteem in Europa duurzaam te laten groeien en onderhouden. Cruciaal voor de veranderagenda. En belangrijk om het groene ecosysteem breed in Europa vorm te geven. Daarom vinden wij het jammer dat het aantal councils wordt verlaagd van twee naar één per jaar. Als compromis wordt nu naast een congres eens per jaar een delegate meeting voor de delegatieleden georganiseerd om bij te praten over de actuele ontwikkelingen. Een amendement van GroenLinks om deze bijeenkomst bij voorkeur fysiek te organiseren haalde het helaas niet. Wel is nu ook een officiële Green Partyleaders Council in het leven geroepen eens per jaar waar de strategie wordt besproken. 

  • Ook voor ons amendement om de grootte van de EGP-committee pas uit te breiden als daarvoor de noodzaak helder uiteen zou worden gezet en de onderbouwing van groei helder gemaakt zou worden, was geen meerderheid. 

  • En ons amendement om geen geborgde, vooraf ingevulde, zetels in de Committee te hebben zonder dat de council daar over stemt, werd niet aangenomen. 

Verbinding en samenwerking in 2022 

Dit was het eerste jaar sinds 2019 waarin we elkaar binnen de EGP weer fysiek konden ontmoeten. Het was dus de hoogste tijd om fysiek de verbinding te zoeken en de banden aan te halen.  

Eind augustus bracht de EGP-delegatie een bezoek aan Brussel aan de EGP en aan onze GroenLinks-fractie in het Europees Parlement. Ook was er een uitgebreide ontmoeting met onze zusterpartijen in de Benelux, Groen en Ecolo uit België en Déi Gréng uit Luxemburg. Die gesprekken smaakten naar meer dus de afspraak werd gemaakt om elkaar met regelmaat te ontmoeten en de wens is uitgesproken dat we elkaar willen versterken en helpen binnen en buiten de EGP.  

In juli waren wij goed vertegenwoordigd bij de European Green Academy in Warschau (https://gef.eu/event/european-green-academy/) .  

In mei was een handvol GroenLinksers in Valencia aanwezig bij een bijeenkomst van het EGP-Local Councillors Network, het netwerk van de EGP waarin raadsleden en statenleden kennis en ervaringen in Europees verband uitwisselen.  

Ook bracht de internationaal secretaris in de eerste helft van 2022 op speciale uitnodiging een bezoek aan de Groenen in Denemarken en Zweden, met name vanwege de verkiezingen en de uitdagingen die op dat moment speelden. Samenwerken en samenkomen ook in lastige tijden is van onschatbare waarde. 

In diverse bijeenkomsten is de oorlog in Oekraïne geagendeerd. Dit gebeurde in samenwerking met de Oekraïense Groenen, onze politici, de werkgroepen Europa, Internationale Betrekkingen en De Linker Wang, het Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks evenals in samenwerking met de PvdA en Pax en vele andere betrokkenen. Vanuit onze International Foundation GroenLinks (IFG) worden nauwe banden onderhouden met onze Oekraïense Groene familie en waar mogelijk projecten geïnitieerd rondom de gevolgen van de oorlog. 

Op 4 november bracht een afvaardiging van de EGP een bezoek aan ons Landelijk Bureau in Utrecht. Onder andere de Secretary General van de EGP Benedetta de Marte ging in Utrecht in gesprek met onze partijleider Jesse Klaver, partijvoorzitter Katinka Eikelenboom en internationaal secretaris Gebke van Gaal. In de middag vertrok de delegatie naar het provinciehuis van Zuid-Holland waar Esther Punte van het provinciaal bestuur, Sinan Özkaya, fractievoorzitter, en gedeputeerde Berend Potjer een warm en interessant onthaal boden. 

2023 

De EGP-delegatie kijkt uit naar 2023. Er zullen in 2023 toch nog twee officiële EGP-bijeenkomsten plaatsvinden. Zo wordt voldoende gelegenheid geboden om met elkaar de Europese verkiezingen van 2024 voor te bereiden. Van 2 tot en met 4 juni komt de EGP dan samen in Wenen voor een buitengewoon EGP-congres en daar is de GroenLinks-delegatie uiteraard ook weer aanwezig. Eind 2023 vindt dan het jaarlijkse congres plaats op een nog onbekende locatie. Tijdens dit najaarscongres zal het gezamenlijke Europese verkiezingsprogramma voor de EP-verkiezingen 2024 op de agenda staan. Het belooft dus een enerverend jaar te worden.