Ingevolge de statuten van GroenLinks is er een commissie voor geschil en beroep, waarvan de leden op voordracht van het partijbestuur worden benoemd door het congres. Deze commissie heeft tot taak om te bemiddelen bij conflicten tussen of met partijorganen, uitspraken te doen in geval van geschillen van deze aard, en te beslissen over beroepen in (landelijke) kandidatenprocedures.

De commissie voor geschil en beroep bestaat uit vijf tot negen leden. Het congres benoemt de leden voor een periode van drie jaar. De commissie voor geschil en beroep bestond de afgelopen periode uit Christian Jongeneel (voorzitter), Ali al Hadaui, Floris Tas, Margreet de Boer, Jurien Korzelius, Martine Leewis en Mieke van der Vegt. Ali al Hadaui legt zijn functie als lid van de commissie voor geschil en beroep op dit congres neer. Het partijbestuur bedankt Ali voor zijn inzet en betrokkenheid. De overige zittende leden van de commissie voor geschil en beroep worden door het partijbestuur aan het congres voorgedragen voor herbenoeming.

Christian Jongeneel (voorzitter)

Christian was de afgelopen periode voorzitter van de commissie voor geschil en beroep. Christian is naast zijn activiteiten voor GroenLinks schrijver en geeft leiding aan een tweetal literaire organisaties in Rotterdam. Hij heeft een scherpe en kritische blik en kent de partij en haar reglementen en procedures goed. De combinatie van zijn kennis, ervaring en kwaliteiten maken hem tot een zeer geschikte voorzitter van de commissie. Het partijbestuur is blij dat Christian zich ook komende periode in wil blijven zetten.

Floris Tas  

Ook Floris Tas heeft aangegeven de komende periode wederom beschikbaar te zijn als lid van de commissie voor geschil en beroep. Floris is een waardevol commissielid, hij is zorgvuldig en weloverwogen in zijn inbreng. Hij kent de partij inmiddels al zes jaar vanuit de commissie voorgeschil en beroep, daarvoor was hij o.a. wethouder voor GroenLinks in Nijmegen en lid van de kandidatencommissie voor het Europees Parlement. Naast zijn activiteiten voor GroenLinks is hij werkzaam als zelfstandig jurist.

Margreet de Boer 

Margreet de Boer is tot juni lid van de Eerste Kamer en daarnaast werkzaam als advocaat met als specialisme slachtofferrecht. Margreet kent de partij door en door, vanuit verschillende functies. Met haar ervaring in de partij en juridische kennis en kwaliteiten is ze een waardevolle toevoeging aan de commissie voor geschil en beroep. Het partijbestuur is blij dat zij zich opnieuw voor een periode van drie jaar beschikbaar stelt voor de commissie voor geschil en beroep.

Jurien Korzelius 

Jurien is werkzaam als Wetgevingsjurist bij Wetgevingswerken. Zij combineert het lidmaatschap van de commissie voor geschil en beroep met het lidmaatschap van de referendumcommissie van GroenLinks. En is voorheen in verschillende rollen actief geweest voor GroenLinks. Jurien is pragmatisch, oplossingsgericht en helder in haar communicatie. Ze is gemotiveerd om haar werk voor de commissie voor geschil en beroep nog een periode voort te zetten. Het partijbestuur draagt Jurien graag voor herbenoeming voor.

Martine Leewis 

Martine is VNG ambassadeur klimaatadaptatie en adviseur op het gebied van water en klimaat. Zij heeft binnen en voor GroenLinks in verschillende rollen ervaring opgedaan. Tot september 2019 was zij wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte voor GroenLinks in Leiden. Zij was daarvoor onder meer afdelingsvoorzitter van GroenLinks Leiden en politiek en bestuurlijk actief binnen het Hoogheemraadschap Rijnland. Martine is ook mediator en heeft ervaring met conflictbemiddeling. Het partijbestuur is blij Martine opnieuw te kunnen voordragen voor een periode van drie jaar.

Mieke van der Vegt 

Mieke is plaatsvervangend hoofd Gegevensbeleid bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en opgeleid als jurist. Ze werkte eerder onder meer voor het Openbaar Ministerie en voor GroenLinks in het Europees Parlement. Ze heeft een schat aan ervaring binnen GroenLinks en een groot netwerk in de partij. Zo was ze van 2015-2019 internationaal secretaris in het partijbestuur, voorzitter van de Europa-werkgroep en actief binnen DWARS. Het partijbestuur ziet dat ze met haar juridische kennis, haar ervaring binnen GroenLinks en haar verbindende persoonlijkheid een uitstekend lid is van de commissie voor geschil en beroep. Graag draagt het partijbestuur Mieke van der Vegt opnieuw voor aan het congres.