Helaas heeft de Europese Commissie na zes jaar een einde gemaakt aan het 'gen-moratorium'. Dat betekent dat nieuwe genetisch gemanipuleerde gewassen toegelaten mogen worden in Europa. Een verloren slag, maar de gen-oorlog is nog niet verloren.
Natuurlijk is een moratorium een maatregel van tijdelijke aard. Een tijdelijke opschorting op invoer van gen-gewassen. Maar de Europese Commissie beloofde voor opschorting van het moratorium met milieu-aansprakelijkheidswetgeving te komen voor gen-voedsel.
Milieu aansprakelijkheid
Die belofte heeft de Europese Commissie echter nog steeds niet ingelost. In het Europees Parlement hebben de Groenen geprobeerd dit alsnog te bereiken bij de algemene wet milieu aansprakelijkheid, maar de fracties van CDA en VVD verhinderden dit. “Als het allemaal zo onschadelijk is als voorstanders zeggen, had deze aansprakelijkheid geen probleem moeten zijn. Maar voorstanders hebben blijkbaar ook de nodige vrees voor gen-gewassen”, aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.
Co-existentie
De Europese Commissie is ook het vraagstuk van de co-existentie van gen-gewassen naast gewone of biologische gewassen uit de weg gegaan. Dat moeten de regeringen van de 25 EU-landen nu zelf oplossen. De Duitse Groenen hebben - via de rood-groene regering – inmiddels zeer goede wetgeving. Daarin staat dat de eigenaar van de gen-gewassen aansprakelijk is voor schade aan biologische en conventionele gewassen. De Roo: ”Maar in Nederland wil Minister Veerman ( CDA) niets regelen en dragen de biologische en de gewone boeren de risico's van boeren die wel gen-gewassen uitzaaien. Vroeger was het CDA voor de boeren, nu zijn ze voor de gentech industrie. Net als de VVD en D66 trouwens.”
Etikettering
Dankzij de Groene fractie in het Europees Parlement hebben we nu een zeer strikte wet op de etikettering van vrijwel al het gen-voedsel. “Zelfs als gen-soja kapot gemalen is, moet op het etiket staan dat het erin zit. Daardoor moeten bijvoorbeeld ook de Magnum ijsjes gelabeld worden”, zegt De Roo, die kandidaat voor de Europese verkiezingen .
Weerstand consument
Uit onderzoek blijkt dat de consument de nodige weerstand heeft tegen genetisch gemanipuleerd voedsel. Daarnaast willen supermarkten niet geconfronteerd willen worden met acties van gen-tech tegenstanders. “Daarom zijn ook de Albert Heijns van de wereld druk doende om gen-voedsel uit hun winkel weren. Het afschaffen van het moratorium is een verloren slag, maar de gen-industrie heeft nog lang niet gewonnen”, aldus De Roo strijdlustig.