De prominent groen Frans politicus Noël Mamère, heeft het homohuwelijk bovenaan de Franse politieke agenda gezet. “De roze golf over Europa is niet te stuiten”, aldus Kathalijne Buitenweg, Europees lijsttrekker voor GroenLinks, verheugd.

Mamère is burgemeester van Bègles en heeft zich niets aangetrokken van de dreigementen van de Parijse autoriteiten. Die gaven aan Mamère uit zijn ambt te zetten als hij het huwelijk tussen twee mannen, de inmiddels 'beroemde' Stéphane en Bertrand, zou sluiten. Mamère heeft het huwelijk dit weekend bezegeld.

Kleur bekennen
Buitenweg: “Kijk, aan dit soort politici hebben homo’s tenminste wat. Na de Duitse Grünen en Belgische  Ecolo/Groen! binden nu ook Franse Verts  de kat de bel aan. De vanzelfsprekendheid dat het huwelijk iets is tussen man en vrouw wordt door de actie van Mamère  ter discussie gesteld en dwingt de tegenstanders tot  kleur bekennen.”

Wetboek
Net zo min als zovele andere nationale wetboeken zegt de Franse wet niets expliciet over het geslacht van personen die een huwelijk aan willen gaan. Deze omissie was voor Noël Mamère reden genoeg om in te gaan op het verzoek van twee Franse heren. Zij hadden de wens verder te gaan dan een PACS , een pact civil de solidarité, het franse geregistreerd partnerschap, en wilden graag trouwen.

Roze golf
De aankondiging van Mamère bereid te zijn het huwelijk te sluiten deed de discussie hoog oplaaien en zette het homohuwelijk boven aan de Franse politieke agenda. “De roze golf over Europa is niet te stuiten”, aldus Buitenweg, “Groene politici in alle lidstaten van de EU ondersteunen het streven om een eind te maken aan de hypocrisie van politici en de bemoeizicht van de staat met het persoonlijke leven van burgers.”