Meer dan 70 % van de Nederlanders is tegen verplichte liberalisering van publieke voorzieningen vanuit Brussel. Dit blijkt uit een representatief onderzoek door marktonderzoeksbureau PanelWizard onder 520 Nederlanders.

Verplicht liberaliseren?
Vraag: Vindt u het terecht dat Brussel lidstaten verplicht om te liberaliseren?

 

70,8 Procent van de Nederlanders geeft aan dat lidstaten zelf de keuze moeten kunnen maken welke voorzieningen geliberaliseerd worden. Het overige deel vindt dat dit wel vanuit de Europese Unie geregeld moet worden.

Visie GroenLinks
“GroenLinks is niet tegen iedere vorm van liberalisering, maar wel wanneer het om sectoren gaat waarin dienstverlening belangrijker is dan het maken van winst. Dit onderzoek toont aan dat een meerderheid van de Nederlanders onze zorgen deelt. Wij zijn er dan ook op tegen dat centralistisch vanuit Brussel wordt bepaald welke overheidsdiensten geliberaliseerd dienen te worden", aldus GroenLinks-lijsttrekker Kathalijne Buitenweg.

Vrije markt of overheid?
Vraag: Europa wil belangrijke voorzieningen zoals elektriciteit, openbaar vervoer en drinkwater, nu nog vaak taken van de overheid, aan de vrije markt overlaten. Meerdere aanbieders mogen dan deze voorzieningen aanbieden, waardoor met prijzen geconcurreerd kan worden. Dit proces wordt ook wel liberalisering genoemd. Vindt u dat de Europese Unie Nederland daartoe mag verplichten?

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat 67,6 procent van de ondervraagden vindt dat sommige voorzieningen op de vrije markt moeten komen, maar dat het overige deel door de overheid moet worden gegarandeerd. 13,4 Procent vindt dat alle voorzieningen op de vrije markt moeten komen, terwijl 19 procent vindt dat er helemaal geen voorzieningen meer geliberaliseerd mogen worden.

Prijs-kwaliteit
Vraag: De liberalisering van publieke voorzieningen moet leiden tot lagere prijzen en betere service. Wat vindt u van deze liberaliseringsplannen?

 

Het onderzoek deed navraag naar belangrijke voorzieningen als elektriciteit, openbaar vervoer en drinkwater. Hieruit blijkt dat een ruime meerderheid van 61,2 procent een slechtere service en een hogere prijs verwacht als gevolg van liberalisering van dergelijke voorzieningen. Het overige deel verwacht een lagere prijs en een betere service. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van GroenLinks.

"De EU doet al te veel wat het niet moet doen en te weinig wat het wel moet doen," vindt Buitenweg. "Het verplicht opleggen van liberalisering leidt dan ook tot toenemende euroscepsis. Op deze manier zaaien de liberalen zelf de euroscepsis, die ze bij de komende verkiezingen hopen te oogsten".