“Deze uitspraak verhoogt de druk om tot herziening van het Stabiliteitspact te komen. Het geeft aan dat EU-lidstaten het bestaande pact niet zomaar opzij kunnen schuiven, terwijl dat soms wel wenselijk is. De logische conclusie is dat het huidige stabiliteitspact moet worden aangepast", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Lagendijk reageert hiermee op een uitspraak die het Europees Hof van Justitie dinsdagochtend 13 juli deed. Die stelde dat de EU-ministers geen eigen beleid mogen uitstippelen tegen landen die de regels van het Stabiliteitspact overtreden. De uitspraak is volgens Lagendijk binnen de Europese instellingen vooral van groot psychologisch belang. Lagendijk: “Het zal de lidstaten nu duidelijk zijn dat ze de Europese Commissie niet zomaar buitenspel kunnen zetten."

'Slim' stabiliteitspact
GroenLinks streeft naar een 'slim' stabiliteitspact waarbij landen die bijvoorbeeld een lage staatsschuld hebben, de ruimte krijgen om tijdens economisch mindere tijden de economie met extra uitgaven te stimuleren. Het begrotingstekort mag hierbij tijdelijk de afgesproken drie procent van het bruto binnenlands product overschrijden.