De socialisten sloten een deal met de christen-democraten: de eerste helft van de komende legislatuur een socialist, de tweede helft een christen-democraat. Zo werd Borrell dinsdag 20 juli verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement, tot teleurstelling van de liberalen en de groenen.

“De deal is teleurstellend. Daarmee hebben de socialisten het progressiever alternatief - de combinatie van de Pool Geremek en vervolgens de socialist Borrell - uitgesloten”, aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Haalbaar
Numeriek was dit alternatief haalbaar geweest, zo bleek bij de stemming. Zonder de steun van de twee grote fracties – de christen-democraten en de socialisten – kreeg Geremek 208 stemmen. “Dat is slechts 158 stemmen minder dan noodzakelijk was voor het EP-voorzitterschap. Als de 200 sociaal-democraten progressief hadden gestemd was een licks liberale combinatie een feit geweest.”

Springplank
Dankzij de socialisten wordt de conservatieve Duitse christen-democraat Poettering de tweede helft van deze legislatuur voorzitter. Buitenweg: “Die zal die positie ook willen benutten als springplank naar het voorzitterschap van de Europese Commissie in 2009. Helaas heeft ook de PvdA zich voor het karretje van de christen-democraten laten spannen.” 'Een stem op Camiel is een stem op Silvio', zei de PvdA-er Max van den Berg tijdens de afgelopen Europese verkiezingscampagne veelvuldig. “Nog maar net op het pluche en diezelfde socialisten gaan akkoord met de partij van Silvio Berlusconi.”

Link: Verkiezing EP-voorzitter, PvdA dreigt rechtsom te gaan (13 juli 2004)